DIEREN

Inspectie 'bevrijdt' gezelschapsvarken uit krap hok in Rotterdamse achtertuin

Het varken werd met een trailer afgevoerd
Het varken werd met een trailer afgevoerd © LID
De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft maandagochtend een varken meegenomen uit een Rotterdamse woonwijk. Het gezelschapsdier verbleef in een schuur in een rijtjeshuis, die volgens de inspectiedienst veel te klein was. De eigenaresse werd een maand geleden al opgedragen om beter onderdak voor het varken te regelen, maar zij deed dat niet bleek uit een nieuwe inspectie. Daarom is het varken nu meegenomen naar een geheime opvanglocatie.
Het verblijf van het dier bestond uit een met stro gevuld schuurtje van grofweg zes vierkante meter. Bij lange na niet voldoende voor een volwassen varken, stelt de inspectiedienst. Varkens hebben volgens de LID namelijk minstens vijfenzeventig vierkante meter beweegruimte nodig, palen of bomen om tegen te schuren en een verkoelende modderpoel om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Daarnaast zijn de dieren ook nog eens erg intelligent en sociaal, waardoor ze bij voorkeur niet alleen worden gehouden en genoeg afleiding en vermaak nodig hebben.
De eigenaresse van het dier bracht daar tegenin dat het varken naast het schuurtje ook nog een deel van de betegelde achtertuin heeft om vrij rond te lopen. De inspectie ging in de uitleg niet mee. "Een goede behuizing voor een varken als gezelschapsdier is in een gemiddelde Rotterdamse woonwijk onmogelijk te realiseren", aldus de inspectie.
De eigenaresse is haar varken nog niet permanent kwijt. Als de eigenaresse voor fatsoenlijke huisvesting zorgt, kan zij het varken na betaling van alle kosten voor tijdelijk onderdak en verzorging terugkrijgen. Als zij daar vanaf ziet, wordt het dier naar een andere plek gebracht.