nieuws

Toch kleine problemen bij het stemmen

kimvandelft.jpg
kimvandelft.jpg
ROTTERDAM - De verkiezingsdag in Rotterdam verliep niet geheel zonder problemen. Een stembureau ging veel later open, op een ander waren de stembiljetten op en een paar Rotterdammers konden door miscommunicatie niet stemmen. Een opsomming.
Voor de stemmers in Rotterdam-Noord was het een rare gewaarwording. De deur van stembureau 162 aan de Kerkendijkstraat bleef dicht. Pas na half negen ging de deur open.
Geen stembiljet
In het stembureau iin het multifunctioneelcentrum (MFC) Boomgaardshoek waren woensdagavond rond zeven uur geen stembiljetten meer. En dat terwijl de voorzitter van het stembureau al om vier uur had gebeld voor een extra voorraad.
Kiezers moesten uitwijken naar andere stembureaus. Sommige mensen, die slecht ter been zijn, werd gevraagd om later terug te komen. Rond half acht kon er weer worden gestemd aan de Akkerwinde. Volgens de gemeente stond de auto met extra formulieren in de file.
Het probleem met te weinig formulieren zou zich ook hebben voorgedaan in Nesselande, Hillegersberg en in de bibliotheek aan de Hoogstraat.
Geen stempas
Een aantal Rotterdammers kon tot zijn schrik geen stem uitbrengen. Zij hadden maandag nog altijd geen stempas ontvangen. Omdat in alle publicaties was vermeld dat maandag 7 juni de laatste dag was om een stempas aan te vragen, namen zij contact op met de gemeente Rotterdam. De telefoniste zei volgens Kim van Delft dat de mensen zich geen zorgen hoefden te maken. Op woensdagmorgen konden ze zich melden bij de Stadswinkel aan de Coolsingel.
,,Maar toen ik woensdagmorgen aan de balie stond, zei de baliemedewerkster dat ik geen stempas kreeg. Ik stond perplex. En, vertelde de medewerkster, ik was al de derde die tevergeefs kwam.''
Sorry
Volgens een woordvoerder van de gemeente Rotterdam heeft de telefoniste maandag verkeerde informatie verschaft. ,,We betreuren deze fout, maar we hebben op vele manieren gecommuniceerd dat 7 juni de laatste dag was om een stempas aan te schaffen.''
Ordentelijk
Ondanks de kleine problemen sprak Paul Hofstra, voorzitter van de Rotterdamse Rekenkamer, van een ordentelijk verloop van de verkiezingen. De Rekenkamer hield op 100 stembureaus in Rotterdam toezicht.
Vergeleken met de problemen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart was ook burgemeester Aboutaleb tevreden over het verloop.
foto: Kim van Delft