MAASSLUIS

Veel aanmeldingen, maar ook veel lege schappen bij voedselbank Maassluis: 'Als we mensen kunnen helpen met drie dagen eten is dat fijn'

'Normaal gesproken staat deze koelkast vol', vertelt Joke Cats van de voedselbank in Maassluis
'Normaal gesproken staat deze koelkast vol', vertelt Joke Cats van de voedselbank in Maassluis © WOS
De voedselbanken in heel Nederland krijgen het steeds drukker. De gemiddelde Nederlander heeft minder te besteden en dat merken ze bij de voedselbank in Maassluis ook. Hier stromen de aanmeldingen binnen, maar de schappen raken steeds leger. "Het idee van een heel weekmenu hebben we al losgelaten. Als we mensen nu kunnen helpen dat ze drie dagen voedsel op tafel kunnen zetten, is dat al fijn."
De voedselbank van Maassluis heeft de afgelopen maand erg veel huishoudens erbij gekregen die ze van eten moeten voorzien. "Vorige maand waren het er nog 240, momenteel zijn het er meer dan 280 en we verwachten dat het er snel meer dan 300 worden", legt Joke Cats, coördinator bij Voedselbank Maassluis, uit aan de WOS. Cats denkt dat mede door de stijging van de energieprijzen steeds meer huishoudens de voedselbank nodig hebben.
Dat is echter niet het enige probleem van de voedselbank. De organisatie krijgt namelijk ook minder donaties. "We merken dat we steeds minder eten en drinken binnenkrijgen. Logisch ook, iedereen moet natuurlijk bezuinigen, zelfs de grote bedrijven waar we normaal gesproken veel van krijgen", vertelt Cats. Ze is behoorlijk bezorgd over de komende maanden.

Lege schappen

Joke laat dan ook alle schappen, de lege kasten en koelkasten zien. "Normaal gesproken ligt het hier allemaal vol", vertelt ze. "We hebben afgelopen vrijdag de kast van ons Menstruatiemiddelen Uitgifte Punt dicht moeten laten, omdat we simpelweg niet genoeg hebben. Dat is natuurlijk erg treurig en iets wat je absoluut niet wil."
Lege koelingen bij de voedselbank in Maassluis
Lege koelingen bij de voedselbank in Maassluis © WOS
In de voedselbank staan tientallen kratten in rijtjes opgestapeld. Sommige rijen zijn vijf kratten hoog en bij sommige rijen staat maar één krat. "Hier hoort eigenlijk alles vol te staan, we delen normaal gesproken ook helemaal geen gebakken uitjes of noten uit. Dat hebben we er nu alleen maar tussen gezet, zodat het niet zo leeg lijkt", vertelt Cats.
Het idee dat mensen een hele week aan eten kunnen ophalen, is volgens Cats ook al door de landelijke organisatie opgegeven. De voedselbank in Maassluis is blij als ze de komende tijd de mensen voor drie dagen aan eten mee kunnen geven. "En dan bedoel ik echt volwaardige maaltijden en geen nootjes of chips."
De koelkasten liggen lang niet allemaal vol
De koelkasten liggen lang niet allemaal vol © WOS

Westland

De voedselbank in de nabijgelegen gemeente Westland heeft het voorlopig nog minder moeilijk. Er komen wel langzaam wat meer aanmeldingen bij. "Vorige week zijn we gestegen van 140 naar 145", vertelt Aart Quak van de voedselbank in het Westland. Wel houden ze rekening met een toename van het aantal huishoudens.
Met de donaties zit het in Westland voorlopig ook nog wel goed. "In Westland hebben we een aantal grote donateurs zitten die ons voorlopig nog van genoeg voedsel voorzien. De toekomst wijst uit of dit gaat veranderen", Aldus Aart Quak.
Dit is een verhaal van onze mediapartner WOS.