LEGER

Dit is waarom er woensdagavond drie legerhelikopters boven de Rotterdamse regio vlogen

Defensie traint met helikopters boven Rotterdam
Defensie traint met helikopters boven Rotterdam © Defensie
Woensdagavond trainde de luchtmacht samen met de landmacht in de Rotterdamse regio met transport- en gevechtshelikopters. "Ze moesten een speciale actie uitvoeren in een gebouw bij Park de Twee Heuvels."
Het geluid van rondcirkelende helikopters domineerde tegen het vallen van de avond. Veel Rotterdammers maar ook inwoners van Barendrecht, Hoeksche Waard en Zuid-Beijerland, zo blijkt uit hun meldingen op social media zoals Twitter en Buurtapp.
De oorzaak blijkt een oefening van de Defensie Helikopter Commando (DHC) van de Luchtmacht samen met de Landmacht. Daarbij werden twee transporthelikopters ingezet, aldus woordvoerder Sandra Boogers van de DHC Luchtmacht. "Een Chinook en een Cougar." De derde helikopter was een Apache-gevechtshelikopter.
Oefening van de Defensie Helikopter Commando en de landmacht in Rotterdam-Zuid
Tijdens deze oefening moesten 20 militairen van de landmacht via een touw uit de laag vliegende transporthelikopters in Park De Twee Heuvels in Rotterdam-IJsselmonde zien te komen. Via een touw van enkele tientallen meters dat uit een open deur van de helikopter hing, klauterden ze naar beneden. Dit heet fast roping. "Dat gaat sneller dan eerst landen met de helikopter", legt Boogers uit. De Apache hing daarbij in de lucht om de twee transportheli's te beschermen.

Speciale actie in gebouw

Nadat de militairen voet aan de grond in het park hadden, moesten ze een speciale actie uitvoeren in een gebouw in de buurt. Om wat voor actie dat ging, kon Boogers niet zeggen. "Dat ben ik nog aan het uitzoeken."
Defensie traint met helikopters boven Rotterdam
Defensie traint met helikopters boven Rotterdam © Defensie
Nadat ze de actie hadden uitgevoerd, moesten ze weer in de transporthelikopters zien te komen. Die moesten daarvoor landen in Park De Twee Heuvels. Via touwen weer naar boven klimmen is natuurlijk niet handig. Dat zou veel te lang duren.
Toen de mannen en vrouwen weer aan boord waren, vlogen de helikopters terug naar de kazernes waar ze gestationeerd zijn. Ze vlogen daarvoor ten zuiden van Rotterdam. Wie daar woont, hoorde mogelijk ook de ronkende helikoptermotoren.

Stedelijke omgeving van Rotterdam

De landmacht en de luchtmacht trainen dagelijks. De oefeningen verschillen van dag tot dag. Ze trainen ook telkens in een andere omgeving. "We kozen voor deze oefening voor een stedelijke omgeving. Die is toch weer anders dan een kale vlakte. Je hebt in een stad bijvoorbeeld te maken met veel bewegingen op de grond."
De oefening woensdagavond duurde van 18:30 tot 21:00 uur.