WOONCRISIS

Alblasserdam: 'Projectontwikkelaars terughoudend om goedkope woningen te realiseren'

Een meerderheid van de gemeenten in de regio Rijnmond heeft minder dan 30 procent sociale huurwoningen.
Een meerderheid van de gemeenten in de regio Rijnmond heeft minder dan 30 procent sociale huurwoningen. © Pexels/Pixabay
Met ruim 31 procent sociale huurwoningen voldoet Alblasserdam nu al aan de norm van minimaal 30 procent die minister De Jonge van gemeenten verlangd. Het is net aan, maar in de koopsector heeft deze gemeente opmerkelijk veel woningen, die geduid kunnen worden als sociaal, goedkoop of betaalbaar. Nog meer goedkope huur- en koopwoningen realiseren acht Alblasserdam moeilijk omdat projectontwikkelaars daarvoor niet warmlopen.
Per regio en gemeente verschillen de huiswaardes per definitie nogal. Alblasserdam geeft zelf aan 1030 goedkope woningen te hebben (waarde tot 200 duizend euro) en nog eens 2.120 betaalbare woningen (waarde tot 300.000 euro). Daarmee duidt deze gemeente een kwart van de woningen in Alblasserdam als goedkoop of betaalbaar en dat is aanzienlijk hoger dan in gemeenten van soortgelijke omvang.
Opmerkelijk is wel dat het Onderzoekscentrum Drechtsteden (OCD) met heel andere cijfers komt. Volgens het OCD telt Alblasserdam slechts 368 koopwoningen tot twee ton, 494 tot 225 mille en ruim 2500 in de prijsklasse tot 287.500 euro. De gemeente hanteert cijfers van 2020, het OCD van 2021, maar of dat de grote verschillen verklaart blijft een vraag.

Zoektocht

Wie in Alblasserdam een sociale huurwoning zoekt moet gemiddeld 2,4 jaar geduld hebben of 1,6 jaar via een lotingsysteem. In het tweede kwartaal van dit jaar waren er 3070 inschrijvingen voor een woning in Alblasserdam, daarvan deden 331 huishoudens actief pogingen om een huurhuis te krijgen. Als enige gemeenten in de regio doet Alblasserdam niets om starters te helpen.
Een nieuwe koers wat betreft bouwen lijkt er in Alblasserdam niet te komen. Via de Regionale Woonvisie van de Drechtsteden is afgesproken dat woningen qua prijsklassen evenredig verdeeld worden en dat er zoveel sociale huurwoningen gebouwd worden als nodig is om in de eigen behoefte te voorzien.
Daarover zegt de gemeente: "Ook mensen met een kleine beurs moeten in ons dorp een fijn huis kunnen vinden. Daarom houden we vast aan het percentage van 30 procent sociale huurwoningen binnen onze gemeente. Binnen bepaalde woningbouwprojecten kunnen we daarvan afwijken, zolang het maar elders gecompenseerd wordt en het totaal op 30 procent blijft."
Bekijk hieronder hoe hoog het percentage sociale huur in andere gemeenten in de regio Rijnmond is:
Alblasserdam constateert wel met enige zorg: "We signaleren dat projectontwikkelaars terughoudend zijn in de realisatie van sociale huurwoningen en goedkope koopwoningen, omdat de opbrengst ervan lager is."
De gemeente wil in gang gezette bouwprojecten snel afronden: "Denk aan de projecten Kloos en Haven Zuid, maar ook de woningbouw op het voormalige Wipmolenterrein en op het terrein van de voormalige manege aan de Polderstraat. Bij alle bouwplannen vinden we het belangrijk dat er een divers aanbod ontstaat."