SPORT

Douches uit, kantine dicht: sportclubs staan op omvallen om peperdure energierekening

Voorzitter en trainer van voetbalvereniging NOCKralingen
Voorzitter en trainer van voetbalvereniging NOCKralingen © Rijnmond
Voor huishoudens wordt er een plafond op de energierekening ingevoerd, maar voor sportclubs is er nog geen reddingsplan. Daar worden veel clubs heel nerveus van, want de dure maanden staan voor de deur en de energie is niet meer te betalen. Een aantal sportverenigingen staat zelfs op omvallen.
'Dit is een noodkreet. De energierekening is 5000 euro en dat houden we geen maanden vol.'
Dit appje stuurde voetbalvereniging NOCKralingen naar hun contactpersoon bij sportkoepel Rotterdam Sportsupport. De voetbalclub is zich te pletter geschrokken van het nieuwe maandtarief. In een jaar tijd stijgt de rekening van duizend euro naar vijfduizend euro per maand. Per jaar gaat de club van 12.000 euro naar 60.000 euro aan energiekosten.

Club gaat zo failliet

Het veroorzaakt grote kopzorgen bij het clubbestuur: hoe het einde van het jaar te redden? “Vier maanden dit bedrag betalen is twintigduizend euro. Dan kunnen we de boel opdoeken”, vertelt voorzitter Jaime da Silva Mendes. Zo nijpend staan de zaken ervoor.
Toen het nieuwe maandtarief voor hun energieverbruik begin september in de mailbox binnenkwam, was de contributie voor het nieuwe voetbalseizoen net aan alle 550 leden verstuurd. Die kon de club niet meer aanpassen. Bovendien valt tegen deze peperdure energierekening niet op te boksen. “De leden moeten al een tientje meer betalen en thuis hebben ze ook een hoge energierekening. We kunnen niet meer van onze leden vragen", zegt Da Silva Mendes. Met een contributieverhoging van vijftig euro zou de club het een half jaar uithouden, maar ook niet langer.
In Rotterdam hebben tientallen sportverenigingen te maken met een gepeperde energierekening en volgens Rotterdam Sportsupport zitten tien tot vijftien clubs in zwaar weer. In Ridderkerk worden twee voetbalclubs geconfronteerd met extreem hoge energierekeningen.

Doucheverbod en kantine dicht

SV Slikkerveer gaat van 20.000 euro naar 70.000 euro aan energiekosten per jaar en RVVH van 25.000 naar 80.000 euro. Het bestuur van RVVH ziet zich genoodzaakt om het douchen op een aantal doordeweekse trainingsavonden te verbieden en de kantine dicht te gooien. Op wedstrijddagen kan wel gedoucht worden en opent de kantine. Een tussentijdse contributieverhoging wordt niet doorgevoerd, wel vraagt de club haar leden om te doneren onder het motto 'Laat RVVH niet in de kou staan'.
Ook SV Slikkerveer moet alle eindjes aan elkaar knopen. Leden moeten korter douchen en in de kantine gaat de kachel eerder uit. Voorzitter Rinus Hitzert heeft een paar keer de gemeente Ridderkerk benaderd over de financiële situatie van de vereniging. "Daar had ik wel wat meer van verwacht. Ik geloof niet dat duidelijk is hoe belangrijk het verenigingsleven is." De voorzitter mist de helpende hand van de gemeente en baalt van de reactie die hij kreeg. "Ze lieten weten dat het mijn eigen verantwoordelijkheid is."
Voetbalclub NOCKralingen in Rotterdam doet wat het kan om te besparen. In de kantine staat de verwarming uit, teams moeten in drie kwartier gedoucht en aangekleed zijn, de lichtmasten op het veld gaan gelijk na de training uit en datzelfde geldt voor lampen in de kleedruimtes. Douchen verbieden vindt de club absurd. Om de clubkas te spekken zamelt de jeugd plastic flesjes in voor het statiegeld. Alle kleine beetje helpen en ieder dubbeltje wordt omgedraaid. "We proberen zo zuinig mogelijk te draaien en deden dat al vóór deze crisis", zegt de clubvoorzitter.
Jeugdvoorzitter en voorzitter van NOCKralingen bekijken de energierekening
Jeugdvoorzitter en voorzitter van NOCKralingen bekijken de energierekening © Rijnmond
De club hoopt op een soortgelijke maatregel als het kabinet en energiebedrijven hebben afgesproken voor huishoudens. Vanaf november betalen huishoudens maximaal 200 euro per maand bij een gemiddeld jaarverbruik van 1200 kuub gas en 2400 kWh stroom. Voor alles dat huishoudens meer gebruiken, gelden de marktprijzen voor gas en elektriciteit. "Zoiets zou ons absoluut helpen", zegt voorzitter Da Silva Mendes.

Geruststellend telefoontje

Duidelijk is dat NOCKralingen het zonder steun van buitenaf niet gaat redden. "We begrijpen dat de gemeente niets kan doen aan de energiecrisis, maar een 112 jaar oude club kapot laten gaan zonder in te grijpen, is geen goed voorbeeld van een stad die mensen wil laten sporten en bewegen.” De club hoopt dat haar noodkreet snel wordt opgepikt en er geen definitief einde komt aan de lange clubgeschiedenis.
Lokale en landelijke sportbonden lobbyen in Rotterdam en Den Haag voor financiële steun. De Rotterdamse sportwethouder Achbar zegt in oktober met een plan te komen. "We weten dat er gepraat wordt, maar wij hebben nog niets gehoord. Een geruststellend telefoontje was wel fijn geweest, zo van: we laten jullie niet stikken", zegt de clubvoorzitter.
Rotterdam telt ruim 350 sportverenigingen waarvan 150 zelf een energiecontract hebben. De rest huurt inclusief gas, water en licht. Van die 150 verwacht sportkoepel Rotterdam Sportsupport dat één derde in de problemen komt als de huidige situatie niet wijzigt, geen steunpakketten en bij gelijk blijvende energieprijzen. Tien tot vijftien clubs hebben al problemen en zijn genoodzaakt grote beslissingen te nemen, zoals het verhogen van de contributie of het sluiten van kleedkamers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl