POLITIE

Europees Hof onderzoekt doodschieten Schiedammer door de politie

Yazan Al Madani
Yazan Al Madani © Privécollectie
Het Europees Hof in Straatsburg doet onderzoek naar het doodschieten van een 27-jarige Schiedammer door de politie. Bekeken wordt of agenten hem terecht hebben beschoten of dat ze buitensporig geweld hebben gebruikt.
Yazan Al Madani stond op 30 mei 2018 in verwarde toestand op het balkon van de woning van zijn vader aan de Van den Tempelstraat in Schiedam. Hij droeg een mes en de politie probeerde hem met een hond en een taser (stroomstootwapen) in bedwang te krijgen. Vervolgens is geschoten. Al Madani overleed enkele dagen later.
Het OM in Rotterdam besloot destijds om de agenten van het arrestatieteam niet te vervolgen omdat zij uit zelfverdediging hadden gehandeld. De agenten zouden zelf gevaar hebben gelopen doordat Yazan hen met zijn mes bleef aanvallen.

Zelfverdediging

Zijn vader Momtaz Al Madani was het daar niet mee eens en stapte naar het gerechtshof in Arnhem. Ook het hof kwam in januari 2021 tot de conclusie dat sprake was geweest van zelfverdediging, zodat de politiemensen niet voor de rechter hoefden te komen.
Al Madani is vervolgens een procedure bij het Europees Hof gestart en dat heeft na anderhalf jaar besloten zijn klacht serieus te gaan bekijken. Volgens zijn advocaat Frederieke Dölle is het bepaald niet standaard dat het hof in Straatsburg dergelijke zaken oppakt. In veel gevallen worden de klachten direct afgewezen.
Het Europees Hof wil onder meer van de Nederlandse autoriteiten weten of het gebruikte geweld noodzakelijk was en of er voldoende is gekeken naar de psychische toestand van Yazan Al Madani.

Psychose


Zijn vader heeft altijd gezegd dat zijn zoon geen gevaar was voor de politie maar door GGZ-specialisten benaderd had moeten worden. Zijn zoon zou een psychose hebben gehad en had angst dat hij werd vermoord. Hij vindt dat te snel is besloten om de hond op Yazan af te sturen, hem te taseren en op hem te schieten.
Al Madani wijst erop dat bij alle instanties bekend was dat zijn zoon grote geestelijke problemen had. Dat zou onder meer te maken hebben gehad met de langdurige procedure in een AZC waarbij geen adequate medische hulp zou zijn gegeven. Momtaz Al Madani kwam in 2015 naar Nederland als vluchteling uit Syrië. Zijn zoon volgde een jaar later.