WOONCRISIS

Brielle ervaart veel problemen bij opdracht meer sociale woningen te bouwen

Een meerderheid van de gemeenten in de regio Rijnmond heeft minder dan 30 procent sociale huurwoningen.
Een meerderheid van de gemeenten in de regio Rijnmond heeft minder dan 30 procent sociale huurwoningen. © Pexels/Pixabay
Wie op zoek is naar een sociale huurwoning in Brielle moet daar bijna vijf jaar op wachten. Dat is vrij lang en komt mede doordat de gemeente met bijna 24 procent sociale huurwoningen onder de norm zit van dertig procent, die minister Hugo de Jonge voorstelt aan alle gemeenten. Ruim achtduizend huishoudens zoeken naar een sociale huurwoning in Brielle.
In Nederland is een groot tekort aan betaalbare woonruimte. Het kabinet wil daarom dat er in 2030 250.000 nieuwe sociale huurwoningen beschikbaar zijn. Dat zijn woningen waarvoor niet meer dan 763,47 euro per maand mag worden betaald. Minister Hugo de Jonge streeft naar een norm van 30 procent sociale huur per gemeente in 2030.
Brielle gaat komend jaar op in de nieuwe gemeente Voorne aan Zee, maar dat zal niet automatisch het tekort aan sociale woningen oplossen. De ene fusiepartner, Hellevoetsluis, zit precies op de gewenste 30 procent en de andere, Westvoorne, scoort met 16 procent het laagst van alle gemeenten in de regio Rijnmond. Buurgemeente Nissewaard (38 procent) scoort wel goed, maar ook daar bedraagt de wachttijd ruim vier jaar.
Bekijk hier hoe hoog het percentage sociale huur in de andere gemeenten in de regio Rijnmond is:

Nieuwbouw

Brielle moet véél meer (sociaal) bouwen, maar meldt net als veel andere gemeenten op problemen te stuiten. De gemeente benoemt liefst zeven obstakels. “We hebben een beperkt aanbod van grond en het provinciebestuur staat uitbreiding buiten de bestaande grenzen niet toe. Bestemmingsplanprocedures verlopen door alle regelgeving traag en ontwikkelaars staan niet te springen om sociale huur/goedkope koopwoningen te realiseren.”
Voorts meldt Brielle lastig lange termijn afspraken met ontwikkelaars en corporaties te kunnen maken en is er een tekort aan mensen en materiaal in de bouw. “Goedkope koopwoningen” waarschuwt Brielle, “zijn een eenmalige impuls voor beschikbaarheid en betaalbaarheid. Na het vervallen van de zelfbewoningsplicht (3 tot 5 jaar) komt deze woning weer op de markt en met de huidige verkoopprijzen zijn deze dan niet meer beschikbaar voor de doelgroep die beoogd werd bij aanvang van de bouw.”

Eind niet in zicht

Op de vraag wanneer de woningnood is opgelost antwoordt Brielle dat alleen het versnellen van het realiseren van nieuwe woningen niet de oplossing is: “Het is noodzakelijk om met een integrale oplossing te komen. De problemen liggen op verschillende vlakken/beleidsterreinen en bevoegdheden. Het alleen drukken op versnelling gaat de oplossing niet zijn.”

Starters

Brielle heeft een starterslening, ook voor starters die van buiten de gemeente naar Brielle willen verhuizen. Het gaat om een maximale lening van 35.000 euro. De afgelopen anderhalf jaar is daar zo’n twintig keer gebruik van gemaakt.
“We zien dat de aanvragen voor de starterslening vooral afkomstig zijn van jongeren tot 28 jaar, vaak alleenstaand, soms samenwonend”, laat een woordvoerder van de gemeente Brielle weten. “Het gemiddelde aankoopbedrag van de eerste woning bedraagt zo’n 270.000 euro en de woningen worden tot nu toe alleen aangekocht in de bestaande bouw.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl