FEYENOORD

Eenmalig international Javairô Dilrosun is nu een van de weinige achterblijvers bij Feyenoord

Javairo Dilrosun op trainingscomplex 1908
Javairo Dilrosun op trainingscomplex 1908 © Rijnmond
Pas 24 jaar is hij, maar Javairô Dilrosun had er deze zomer al een hele voetbalreis opzitten alvorens hij neerstreek bij Feyenoord. In deze interlandperiode is de eenvoudig Oranje-international juist één van de weinige spelers die níet hoeft te reizen…
Na acht jaar woonachtig te zijn geweest in Engeland, Duitsland en Frankrijk, keert Dilrosun deze zomer terug op Nederlandse bodem. Voor het eerst maakt hij kennis met de eredivisie, nadat hij in 2014 door Manchester City wordt opgepikt in de jeugdopleiding van Ajax. Later speelt hij ook voor Hertha BSC en Girondins de Bordeaux.
"Het voelt goed. Mijn familie die hier woont zie ik regelmatig. Ik kom oude vrienden tegen en speel ook in nieuwe stadions. Alles is nieuw voor me, maar ik geniet ervan. Ik wil mezelf weer laten zien in Nederland."
Tekst gaat verder onder de foto.
Dilrosun in het shirt van Hertha BSC
Dilrosun in het shirt van Hertha BSC © Orange Pictures

Familie

De transfer naar het buitenland is voor familieman Dilrosun, destijds bovendien pas 16 jaar oud, een flinke stap. Hoewel zijn ouders met hem meegaan naar Engeland, is het gevolg dat hij de rest van zijn familie een stuk minder vaak ziet. "Mijn oma, mijn neven en mijn ooms, die miste ik wel."
Met oud-international Gerald Vanenburg en Bundesliga-revelatie Sheraldo Becker als ooms, spreekt het voor zich welk gespreksonderwerp binnen de familie op één staat. "Soms proberen we het ook weleens niet over voetbal te hebben hoor, maar dat lukt eigenlijk niet. Thuis gaat het mijn hele leven al over voetbal."
Wie denkt dat zijn familie hem alleen maar naar de mond praat, heeft het mis. "En dat is denk ik ook het beste", zegt Dilrosun. "Het zijn niet allemaal jaknikkers die, ook al was ik slecht, zeggen dat ik een goede wedstrijd heb gespeeld. Ze zijn eerlijk en dat brengt me ook het verst. We hebben een groepsapp. Bij elke wedstrijd gebeuren er dingen, dus dan lees ik terug wat ze er van vonden. Soms is het goed, soms is het slecht."

Verbeterpunten

Dilrosun meldt zich medio juli bij Feyenoord, waar hij is aangetrokken als de opvolger van de naar Leeds United vertrokken Luis Sinisterra. Hij is niet ontevreden over zijn eerste weken in Rotterdam, maar is tegelijkertijd vastberaden zich op bepaalde vlakken nog nadrukkelijker te laten zien. "Ik moet dwingender zijn", vertelt de geboren Amsterdammer. "En ik moet het team meer proberen te leiden als het minder gaat."
In de eerste speelronde maakt Dilrosun tegen Vitesse op wonderschone wijze zijn eerste treffer in het shirt van Feyenoord. Tekst gaat verder onder het fragment.
Zo klonk de 2-3 van Javairo Dilrosun bij Vitesse-Feyenoord op Radio Rijnmond
Dat is ook een feedbackpunt van trainer Arne Slot, geeft Dilrosun aan. "Als het slechter gaat, moet ik opstaan en het team proberen op sleeptouw te nemen. Ik vind ook wel dat dat beter kan. Slot is een goede trainer. Hij legt de tactische zaken heel goed uit, maar probeert ook individueel spelers beter te maken. Ik heb gesprekken met hem over wat goed gaat, maar ook over wat er beter kan en wat hij verwacht van een speler. Zo triggert hij zijn spelers."
Slot verwacht dus een leidende rol van Dilrosun, waarbij niet mag worden vergeten dat hij nog altijd pas 24 jaar is. "Maar ik ben wel één van de ouderen. Ik heb lang in het buitenland gespeeld, dus het is niet gek om dat van mij te verwachten. We hebben een hele jonge ploeg."

'Heel veel potentie'

Een jonge ploeg, zo zegt Dilrosun, maar wel met 'heel veel potentie'. "We hebben natuurlijk veel nieuwe jongens, dus de ploeg moet op elkaar ingespeeld raken. We hebben in het eerste blok al mooi voetbal laten zien en goede wedstrijden gespeeld. We zijn goed onderweg, al hebben we nog stappen te maken. Daar zijn de trainingen voor."
Te denken valt volgens Dilrosun aan het sneller beslissen van wedstrijden, maar met name het slimmer worden op bepaalde momenten. "Tegen PSV wilden we soms voetballen, terwijl het niet het moment ervoor was. Soms kun je beter de lange bal spelen en PSV daar onder druk zetten."
Tekst gaat verder onder de foto.
Dilrosun in duel met PSV-middenvelder Ibrahim Sangaré
Dilrosun in duel met PSV-middenvelder Ibrahim Sangaré © Broer van den Boom/Orange Pictures
Of wat te denken van Lazio Roma-uit, toen de Rotterdammers van een koude kermis thuiskwamen. Ook dat was een leermoment. Daar, in het Stadio Olimpico, lukte het de Rotterdammers amper om onder de druk van de Romeinen uit te voetballen. "Ik was na die wedstrijd heel moe. We hebben heel veel gelopen. Lazio heeft ons van het kastje naar de muur gespeeld. Mentaal is dat ook een tik. Na zo’n wedstrijd wil je zo snel mogelijk weer laten zien dat je wél goed kunt spelen."

Nummer 10

Dat lukte, want de kansloze 4-2 nederlaag in Rome werd gevolgd door eenvoudige overwinningen op Sparta (3-0) en Sturm Graz (6-0). Niet alleen het resultaat was naar wens, ook het spel sprak tot de verbeelding. Nota bene in twee wedstrijden waarin Dilrosun niet als buitenspeler werd geposteerd, maar zijn opwachting maakte op '10'.
"Vorig seizoen heb ik bij Bordeaux ook veel als '10' gespeeld", blikt Dilrosun terug. "Die positie is niets nieuws voor me. Ik heb in de jeugd ook altijd als 10 gespeeld. Ik voel me er fijn, maar het is aan de trainer om te bepalen waar hij me het liefst wil zien."

Exodus

Tijdens de interlandperiode is het op Varkenoord momenteel een oase van rust. Er heeft zich op Rotterdam-Zuid een ware exodus van internationals voltrokken. Liefst 14 spelers reisden deze week af om zich aan te sluiten bij hun nationale team.
En dus is Dilrosun op dit moment juist één van de weinige Feyenoorders die zich geen international mag noemen. Dat mocht hij zich in het verleden wel, zij het slechts éénmaal. En hoewel zijn interland op 19 november 2018 door een blessure net twintig minuten duurde, kijkt hij toch met een warm gevoel terug op die ene wedstrijd waarin hij – in en tegen Duitsland - het shirt van Oranje mocht dragen.
"Ik ben voor het Nederlands elftal uitgekomen, dat blijft een mooi moment", vertelt hij. "Het is jammer dat ik er geblesseerd af moest, maar het is gebeurd. Het is gelopen zoals het is gelopen en ik ben blij dat ik een interland heb mogen spelen. Ik wil er ook niet echt meer naar terug kijken, ik wil naar de toekomst kijken."
Tekst gaat verder onder de foto.
Een zichtbaar teleurgestelde Dilrosun verlaat het veld tijdens Duitsland-Nederland
Een zichtbaar teleurgestelde Dilrosun verlaat het veld tijdens Duitsland-Nederland © Orange Pictures
Op dit moment is Oranje voor Dilrosun niet direct een item, zweert hij. "Voor elke speler die ooit in aanraking is gekomen met het Nederlands elftal, blijft het een ambitie. Je weet immers dat je het kan. Maar het is mijn hoofd vooral zaak het nu bij Feyenoord zo goed mogelijk te doen. Wie weet gebeurt het dan weer in de toekomst."
Over de toekomst gesproken. Waar ziet Dilrosun, wiens teller tot dusver op drie doelpunten staat, Feyenoord dit seizoen eigenlijk eindigen? "Dat is moeilijk te zeggen", houdt hij zich op de vlakte. "We hebben pas zeven wedstrijden gespeeld. Natuurlijk willen we meedoen om de bovenste drie plekken en willen we overwinteren in Europa."
"We zijn ambitieus, maar ik wil hier geen rare dingen gaan roepen. Het is voor ons nu zaak om naar het tweede blok van het seizoen te kijken en daarin zoveel mogelijk punten te halen."
Bekijk hieronder het hele interview met Javairô Dilrosun.
Eenmalig international Javairô Dilrosun is nu een van de weinige achterblijvers bij Feyenoord: 'Het blijft een ambitie'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl