DORDRECHT

Wout verloor zijn vrouw en kort daarna 20 vogels, maar krijgt nu nieuwe gevederde vriendjes vanuit de hele regio

Wout laat zijn nieuwe vogel zien
Wout laat zijn nieuwe vogel zien © RTV Dordrecht
De kooi is de tuin nog niet ingedragen, of Wout de Graaff ziet het al: "Dat is een Mexicaanse Roodmus." De vogelliefhebber zag afgelopen week het overgrote deel van zijn vogels verdwijnen, maar heeft inmiddels weer een glimlach op zijn gezicht. De hulpactie voor nieuwe vogels die zijn buurvrouw Jenny startte, bleek een groot succes. En dus ging RTV Dordrecht samen met Jenny de regio in om her en der een vogeltje op te halen.
"Hij was zo van slag," vertelt buurvrouw Jenny Leeuwestein als ze bij Dennis Koorevaar, verslaggever van RTV Dordrecht, in de auto stapt. "En hoe het gebeurd is, weet hij niet meer."

Voerbakje niet goed dicht

Ze waren zijn lust en zijn leven, de 24 vogeltjes die Wout de Graaff in zijn achtertuin in Dordrecht in een volière hield. De dieren hielden hem op de been na het overlijden van zijn vrouw drie maanden geleden. Maar zondag verdwenen ineens bijna alle vogels.
"Wout zou worden opgehaald door zijn kleindochter, maar daarvoor ging hij nog even zijn vogeltjes voeren. Daar is het waarschijnlijk misgegaan", vertelde buurvrouw Jenny eerder al. Eén van de voerbakjes is na het vullen niet goed teruggedraaid, waardoor er een gat in het verblijf ontstond. 20 van de 24 dieren waren verdwenen toen Wout ‘s avonds terugkwam.
Buurvrouw Jenny kon het verdriet van Wout niet aanzien en deed maandag een emotionele oproep op Facebook. De oude vogels terugkrijgen wordt een moeilijke klus, maar vanuit allerlei hoeken van de regio kreeg Wout wel nieuwe vogels aangeboden.
Dennis en Jenny reden van Dordrecht naar Strijen en vervolgens naar Oud-Beijerland. Daarna was het tijd om naar Wout in Stadspolders te gaan, die vol vreugde een van zijn nieuwe aanwinsten ontving. "Prachtig!"
Wout heeft veel verstand van vogels. Hij heeft 24 jaar een eigen dierenzaak gehad. Daarin stonden voilères van 55 meter lang. "Na het bericht van Jenny belden heel veel oude klanten van de winkel." Zelfs een aantal oud-klasgenoten van Wout wisten hem weer te vinden. "Ik vind het echt geweldig. De mensen denken veel aan me."
Een van de nieuwe vogels
Een van de nieuwe vogels © RTV Dordrecht

In de tuin naar de vogeltjes kijken

De dagen komt hij door met 's zomers lekker in de tuin rommelen. Ondanks zijn herseninfarct van een tijd geleden. "Af en toe trek ik eens een stukje onkruid weg en daarna zit ik lekker in het zonnetje naar m'n vogeltjes te kijken."
Het blijft niet bij het rondje dat Dennis en Jenny maakten. Er zijn namelijk nog veel meer aanmeldingen binnengekomen voor vogeltjes voor Wout. De buurvrouw pakt dit verder op. "De volière hoeft straks niet meer vol te zijn," vertelt de buurvrouw. "Ik dacht gewoon: 'ik doe een oproepje op Facebook'. Maar ik had niet verwacht dat het zo uit de hand zou lopen. Iedereen ontzettend bedankt!" En ook namens Wout: "Kleine moeite, groot gebaar."
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.