ROTTERDAM

Geen wapenstok voor Rotterdamse boa's

Boa's en politieagenten
Boa's en politieagenten © Politie Charlois
Rotterdamse boa's krijgen voorlopig geen wapenstok. Volgens burgemeester Aboutaleb hebben ze die niet nodig om zichzelf te kunnen verdedigen.
Boa's in Rotterdam dragen nu handboeien, een portofoon, een bodycam en steekwerende vesten. Ook kunnen ze rekenen op snelle steun van de politie als dat nodig is. Politie, justitie en de burgemeester vinden dat voldoende. Dat laten ze weten in een brief aan de gemeenteraad.
Over een wapenstok voor boa's wordt al jarenlang gesteggeld. De vakbond van de handhavers drong aan op een stok, omdat de agressie tegen boa's zou zijn toegenomen. Om hun eisen kracht bij te zetten, voerden de boa's meerdere keren actie. Ze schreven dan bijvoorbeeld een paar dagen geen boetes uit. Andere organisaties, zoals Controle Alt Delete, waarschuwen juist voor toenemend geweld door politie en handhavers als die met meer wapens worden uitgerust.
In andere gemeenten wordt wel geexperimenteerd met wapenstokken voor handhavers. In Capelle aan den IJssel droegen boa's in 2021 een jaar lang als proef een wapenstok. Die is toen twee keer gebruikt. Een keer toen iemand zich verzette bij een aanhouding en een keer toen een jongen zich met een situatie ging 'bemoeien' en volgens de handhavers niet op voldoende afstand bleef.