nieuws

Stemmen èn naar concert Jan Keizer

SANY3370.cropresize.tmp.JPG
SANY3370.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - De meeste ouderen in woonzorgcentrum Borgsate in Rotterdam-Schiebroek hebben woensdag gewoon kunnen stemmen. De gemeente Rotterdam had besloten om geen stembureau in Borgsate te plaatsen omdat Jan Keizer 's middags kwam optreden. Dat zou onveilige situaties kunnen opleveren.
Borgsate en de gemeente hebben busjes geregeld waarmee de ouderen naar het stembureau zijn vervoerd. Veel bewoners van Borgsate konden namelijk niet de bijna 500 meter lopen naar het alternatieve stemlokaal.
Toch moest er volgens coördinator Welzijn Rita Suiker nog veel geregeld worden: "We moesten veel improviseren om alles voor elkaar te krijgen. Alles is uiteindelijk goed gelukt. Iedereen die wilde heeft kunnen stemmen. Ook familie en kennissen hebben de senioren daarbij geholpen." Een enkeling wist van niets of had zijn of haar stempas al weggegooid.
Niet op de hoogte
Toch waren er nog veel mensen niet op de hoogte dat er voor het eerst in 25 jaar geen stembureau in Borgsate was: "Om 9 uur stonden de eerste mensen al voor de deur. Die hebben we het uit moeten leggen." Op een gegeven moment heeft Borgsate bij de toegangsdeur een bordje opgehangen met de tekst 'Hier geen stembureau'.
Begrip voor gemeente
Jan Keizer heeft zonder problemen kunnen optreden voor een volle zaal. Hij was wel een beetje verbaasd over alle commotie; "Nooit gedacht dat ik het stemgebeuren in Nederland op z'n kop zou zetten." De zanger had wel begrip voor het besluit van de gemeente: "Het is natuurlijk wel een beetje gek als je gaat stemmen en je hoort iemand op de achtergrond zingen. Ik ben natuurlijk al een jaar geleden geboekt en toen was het kabinet nog helemaal niet gevallen."
De bewoners van Borgsate hebben uiteindelijk een gezellige middag gehad met de bekende nummers die Jan Keizer onder meer van BZN ten gehore bracht.