nieuws

Lansingerland niet naar rechter om HSL-herrie

hsl.cropresize.1.jpg
hsl.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - De gemeente Lansingerland lijkt tevreden te zijn over de toezeggingen van minister Eurlings over het aanpakken van de HSL-herrie. De gemeente stapt vooralsnog niet naar de rechter, zoals in eerste instantie was gedreigd.
De minister van Verkeer en Waterstaat heeft diverse aanvullende geluidsonderzoeken toegezegd om de situatie in Lansingerland in de gaten te houden.
Eurlings hoopt allereerst dat het afschakelen van de blokremmen van het tijdelijke materieel minder herrie zal veroorzaken. Die maatregel is deze week ingegaan. De gevolgen van het afschakelen wil hij binnenkort laten meten.
Ook zal het geluid van het nieuwe hogesnelheidsmaterieel van AnsaldoBreda in juli worden gemeten.
In augustus zal bij de gevels van woningen gemeten worden om onder meer de werking van de schermen te kunnen bepalen. Op dat moment is de geluidsbelasting van en het materieel met de afgeschakelde blokremmen én van de nieuwe hogesnelheidstreinen bekend, waardoor ook de exactere geluidsbelasting bekend is en minder met aannames gewerkt hoeft te worden.
Andere geluidsbureaus hadden de betrokken partijen al eerder geadviseerd om met nieuwe geluidsberekeningen te wachten totdat alle aanpassingen waren gedaan. Zij noemen de in de tussentijd uitgevoerde onderzoeken weggegooid geld.