NATUUR

Boswachter Jan voelt zich veiliger met een bodycam: 'Ik werd agressief bejegend door een man met 30 honden'

Boswachter Jan Kleijer voelt zich veiliger met een bodycam
Boswachter Jan Kleijer voelt zich veiliger met een bodycam © Rijnmond
Voor boswachter Jan Kleijer van natuurgebied Oeverlanden Hollands Diep kwam de bodycamproef als geroepen. "Je loopt hier toch helemaal alleen in the middle of nowhere. Ik ben een keer agressief bejegend door een man die na zonsondergang dertig honden uitliet."
Mensen gaan vaak naar een natuurgebied om te ontspannen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze zich ook ontspannen gedragen. Voor boswachter Jan Kleijer van Staatsbosbeheer in de Hoeksche Waard is het zelfs noodzakelijk om zich te beschermen tegen agressieve recreanten. Hij beheert in zijn eentje een gebied van zevenduizend voetbalvelden groot. Boswachter Jan merkt dat mensen de laatste tijd mondiger zijn, een korter lontje hebben en snel gepikeerd reageren.
Daarom draagt hij een wapenstok, pepperspray en handboeien bij zich. Maar sinds augustus heeft hij ook een bodycam. Dat is een cameraatje dat op zijn kleding bevestigd is en dat voortdurend filmt wat hij meemaakt.

Na zonsondergang

Maar is dat nou nodig in een gebied waar maar weinig mensen rondlopen? Kleijer weet zeker van wel. "Je loopt hier in je eentje rond, in the middle of nowhere. Ik heb niet een-twee-drie hulp bij me als mensen agressief worden. Ik kwam na zonsondergang een keer een man tegen die dertig honden aan het uitlaten was terwijl je maximaal drie honden bij je mag hebben. En hij had geen hondenuitlaatbedrijf."
Nadat Kleijer de man aansprak en hem een bekeuring gaf, werd hij agressief. "Stel dat het uit de hand gelopen was - wat nu gelukkig niet zo was - dan was de bodycam handig geweest voor bewijs bij de rechter. Maar ik vind het verschrikkelijk dat dit nodig is, in een natuurgebied, als boswachter nota bene!"
De proef met bodycams loopt tot het eind van het jaar. In januari wordt het met de boswachter geëvalueerd, daarna wordt besloten of de bodycam blijft.
Boswachter Jan voelt zich veiliger met een bodycam: 'Ik werd agressief bejegend door een man met 30 honden'