WOONCRISIS

Gorinchem bouwt tot 2030 nog 250 sociale huurwoningen

Een meerderheid van de gemeenten in de regio Rijnmond heeft minder dan 30 procent sociale huurwoningen.
Een meerderheid van de gemeenten in de regio Rijnmond heeft minder dan 30 procent sociale huurwoningen. © Pexels/Pixabay
Wie op zoek is naar een sociale huurwoning in Gorinchem, moet daar gemiddeld zo'n 1,4 jaar op wachten. Dat meldt deze gemeente na een rondgang van Rijnmond. De tijd tussen de eerste inschrijving bij een woningcorporatie en het tekenen van het daadwerkelijke huurcontract is bijna vijf jaar.
De gemeente Gorinchem telt 37.632 inwoners en 16.939 huizen. Daarvan behoort 38,11 procent (6455 woningen) tot het sociale huursegment. De norm dat dertig procent van de woningvoorraad uit sociale huurwoningen moet bestaan, wordt dus ruimschoots gehaald. Desondanks zijn nog zo’n 15.500 huishoudens op zoek naar een sociale huurwoning.
In Nederland is een groot tekort aan betaalbare woonruimte. Het kabinet wil daarom dat er in 2030 250.000 nieuwe sociale huurwoningen beschikbaar zijn. Dat zijn woningen waarvoor niet meer dan 763,47 euro per maand mag worden betaald. Minister Hugo de Jonge streeft naar een norm van 30 procent sociale huur per gemeente.
De woningvoorraad van de gemeente Gorinchem bestaat verder uit zo’n 7 procent aan sociale koopwoningen: 1189 stuks. Gemeenten houden verschillende definities aan wat ‘sociale koop’ is. In Gorinchem zijn dat woningen met een waarde tot 225 mille. In vergelijking met buurgemeenten als Molenlanden en Hardinxveld-Giessendam scoort Gorinchem qua sociaal aanbod hoger.

Starters

Mensen die op zoek zijn naar hun eerste huis in Gorinchem, kunnen sinds 1 maart 2021 gebruik maken van een starterslening. Daarvoor moet minimaal één van de aanvragers al in Gorinchem wonen. Ook moeten de aanvragen niet ouder zijn dan 34 jaar en de aankoopprijs van het huis mag maximaal 80 procent van de huidige NHG-grens zijn, oftewel minder dan 284.000 euro. Sinds de invoering zijn er zes startersleningen verstrekt.

Nieuwbouw

Het aantal sociale huurwoningen in Gorinchem wordt tot 2030 uitgebreid met 250 huizen, meldt de gemeente. Het percentage sociale huur is nu al ruim boven de door de minister gewenste 30 procent, dus de gemeente verwacht dat dit voor Gorinchem verder geen gevolgen heeft.
Gorinchem ervaart net als vrijwel alle gemeenten problemen met bouwplannen: "Onder meer in verband met alle wet- en regelgeving, de lange procedures, de hoge bouwkosten, maar ook in verband met het beperkte aantal locaties waarop op korte termijn kan worden gebouwd."