WATERFRONT

UPDATE: Strafzaak miljoenenfraude Waterfront ten einde: hoofdverdachte overleden en onvoldoende bewijs tegen zoon

Het interieur van het voormalig poppodium Waterfront
Het interieur van het voormalig poppodium Waterfront © Rijnmond
Een verrassende wending in de strafzaak tegen vader en zoon Kan die worden verdacht van een miljoenenoplichting van de gemeente Rotterdam in het dossier van het poppodium Waterfront. Volgens het Openbaar Ministerie is er voldoende bewijs voor een schaamteloze oplichting en toch zit er te weinig in het dossier om tot een veroordeling te komen. De hoofdverdachte is dood en de handlanger 'wist van niets'. De rechter volgt justitie, daarom is de zoon op 7 oktober ook vrijgesproken
De miljoenenoplichting veroorzaakte in 2016 nogal wat ophef. Vader en zoon Kan huurden het poppodium Waterfront van de gemeente Rotterdam, betaalden geen huur, maar declareerden wel voor miljoenen euro’s aan werkzaamheden die grotendeels nooit zijn uitgevoerd. Vier jaar lang konden ze dit volhouden totdat een ambtenaar ontdekte dat de gemeente op een geweldige manier werd opgelicht. Twee ambtenaren werden ontslagen en een wethouder moest opstappen.

Schaamteloze oplichting

Zoon was formeel de huurder van het pand en vader voerde de verbouwingen uit. Van de gemeente kreeg senior toestemming om voor 350.000 euro werkzaamheden uit te voeren vanwege gebreken aan het pand, maar hij declareerde uiteindelijk voor een totaalbedrag van 7.767.000 euro.
Het gebouw van voormalig poppodium Waterfront
Het gebouw van voormalig poppodium Waterfront © Rijnmond
Volgens het OM biedt het strafdossier overtuigend bewijs dat er facturen zijn vervalst en opbrengsten witgewassen. Niet alleen de gemeente Rotterdam is opgelicht ook de belastingdienst. "Op de facturen had RWC (het aannemersbedrijf van Kan senior - red.) btw vermeld en dan hoor je die keurig aan belastingdienst af te dragen en dat is niet gebeurd", stelt officier van justitie Roel Kerckhoffs.
Als vader Kan nog had geleefd had het OM een forse straf tegen hem geëist omdat hij “op een schaamteloze manier de gemeente en de belastingdienst heeft opgelicht en de miljoenen waarschijnlijk in zijn buitenlandse zakken terecht zijn gekomen”, zegt aanklager Kerckhoffs. Maar vanwege zijn overlijden aan het coronavirus in december 2020 - de officier houdt de overlijdensakte uit Turkije omhoog - is vervolging niet meer mogelijk en verklaart hij de zaak tegen Kan senior niet-ontvankelijk.

Zoon wist ervan

Volgens het OM moet de zoon van de fraude geweten hebben. “Hij kreeg geld van zijn vader op zijn rekening gestort en er werden rekeningen betaald. Dat had op zijn minst vragen moeten oproepen bij de zoon”, aldus de officier. Toch pleit hij voor vrijspraak omdat het onderzoek ”onvoldoende wettig en overtuigend bewijs” heeft opgeleverd dat junior betrokken was bij het oplichten van de gemeente, en dat vader en zoon daarbij hebben samengewerkt. Zijn betrokkenheid is aannemelijk. Bewijs is dus niet gevonden.
Volgens het OM voerde vader de regie en uit het dossier blijkt niet dat hij zijn zoon bij het opstellen van valse facturen betrok. Wel vermoedt het OM dat "vanwege de contante stortingen en zijn onverklaard uitgavenpatroon" zoon betrokken was bij het wegsluizen van het geld. Alleen is deze verdenking nooit geformaliseerd en maakt dus geen onderdeel uit van het proces..
De strafzaak heeft lang geduurd en dat komt vooral door een moeizame samenwerking met justitie in Turkije. Kort nadat de fraude aan het licht was gekomen, was vader Kan vertrokken naar Turkije. Via zijn advocaat liet hij wel weten dat hij onschuldig was, maar te ziek om naar Nederland terug te keren om zijn onschuld te bewijzen.

Media blazen boel op

Volgens de advocaat van vader en zoon Kan is het geen uitgemaakte zaak dat senior fraude heeft gepleegd. Vanuit Turkije heeft hij verklaard dat een ambtenaar en twee bedrijven zijn werkzaamheden steeds hebben gecontroleerd voordat de facturen werden uitbetaald. Het Openbaar Ministerie zou hier geen onderzoek naar hebben gedaan en geen getuigen gehoord. “Het is daarom te kort door de bocht om vast te stellen dat er overtuigend bewijs is tegen Kan senior”, betoogt zijn advocaat Saki.
Vader Kan heeft bij leven vanuit Turkije verklaard dat zijn zoon van niets wist en dat er een hetze tegen hen wordt gevoerd. “Mijn zoon heeft noch van dichtbij noch van veraf betrokkenheid gehad. De media hebben de boel opgeblazen omdat wij buitenlanders zijn”, zou hij hebben verklaard tegenover justitie. Volgens senior had zijn zoon geen contact met de gemeente, had hij geen verstand van verbouwingen en was hij niet betrokken bij het opstellen van prestatieverklaringen en facturen.

Waar zijn de miljoenen?

De rechtbank heeft tijdens de zitting besloten om de zaak tegen senior te sluiten. Of de gemeente Rotterdam ooit nog haar miljoenen terug zal zien, is onduidelijk. Het Openbaar Ministerie wist niet te vertellen waar de miljoenen euro's zijn gebleven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl