WOONCRISIS

Hoeksche Waard kampt met gebrek aan bouwgrond

Een meerderheid van de gemeenten in de regio Rijnmond heeft minder dan 30 procent sociale huurwoningen.
Een meerderheid van de gemeenten in de regio Rijnmond heeft minder dan 30 procent sociale huurwoningen. © Pexels/Pixabay
Wie op zoek is naar een sociale huurwoning in de gemeente Hoeksche Waard, moet daar gemiddeld zo'n twee tot drie jaar op wachten. Dat meldt de gemeente Hoeksche Waard na een rondgang van Rijnmond. De norm dat dertig procent van de woningvoorraad uit sociale huurwoningen moet bestaan, zoals minister De Jonge wenst, wordt met een percentage van nog geen 25 niet gehaald.
De Hoeksche Waard telt 88.715 inwoners. Op het eiland staan 38.643 huizen, waarvan dus 24,9 procent (9.622 woningen) in het sociale huursegment vallen. Daarmee scoort deze gemeente iets lager dan een vergelijkbare ‘plattelandsgemeente’ als Goeree-Overflakkee, dat op bijna 29 procent zit en véél lager dan de meer stedelijke buurgemeente Nissewaard (38 procent).
Ruim 2300 mensen zijn nog actief op zoek naar een sociale huur- of koopwoning in de Hoeksche Waard. Kopen is geen goedkoop alternatief. De Hoeksche Waard telt zo'n 13.000 koopwoningen met een vraagprijs onder de grens voor Nationale Hypotheek Garantie, maar daarvan zijn er slechts 723 (amper 2 procent) met een verkoopprijs onder de 225.000 euro.
De gemeente probeert starters op de woningmarkt te helpen door middel van de starterslening. De lening is een aanvulling op de hypotheek, waarover de eerste drie jaar geen maandlasten worden betaald. Pas vanaf het vierde jaar krijgt de gebruiker hiervan te maken met rente en aflossing. De starterslening in de Hoeksche Waard is 72 keer verstrekt in 2021.

Nieuwbouw

De gemeente Hoeksche Waard streeft ernaar om in het nieuwbouwprogramma meer betaalbare en goedkope koopwoningen te realiseren. Tweederde van de woningen moet vallen in de prijsklasse tot de NHG-grens (355 mille); dertig procent hiervan moeten goedkope woningen zijn (koopprijs tot circa 225 mille).
Waar deze woningen moeten komen, is echter nog de vraag. De gemeente kampt met een gebrek aan bouwgrond, maar ziet ook problemen in de bereidheid van ontwikkelaars om dergelijke bouwprojecten te starten. "Een hoog percentage goedkope woningen zet de financiële haalbaarheid van een project onder druk", licht de gemeente toe. Afspraken met andere (buur)gemeenten over het uitbreiden van het aantal sociale huur- of koopwoningen heeft deze gemeente niet.

Einde woningnood

Op de vraag wanneer deze gemeente denkt dat de woningnood is opgelost antwoordt Hoeksche Waard: "Dat is niet aan te geven. Hiervoor zijn teveel factoren van invloed, waaronder de financiële situatie (rente, inflatie, enz.) waar we geen invloed op hebben."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl