DORDRECHT

Gitaarlerares Sylvia (42) leidde een dubbelleven, maar is dankzij de lockdown nu zichzelf

Sylvia Stevens
Sylvia Stevens © RTV Dordrecht
Veel jonge getalenteerde gitaristen en beginnende bandjes in Dordrecht en omgeving krijgen les van Sylvia Stevens (42). En hoewel de meeste leerlingen hun aandacht bij de gitaarles houden, valt het ze inmiddels ook op dat hun lerares met de dag steeds meer zichzelf wordt. Pas sinds mei vorig jaar durft en kan ze écht Sylvia zijn. "Dat is iets wat ik in mijn hele leven nog nooit gehad heb."
In één van de lesruimtes beneden in het Dordtse Energiehuis begeleidt Sylvia momenteel tien bands. Door de coronapandemie moest die begeleiding veel vanuit huis gegeven worden. Daardoor had ze veel meer tijd om na te denken: 'Voel ik mij meer een vrouw?' Een gedachte die ze - geboren als man - al haar hele leven had, maar die de laatste jaren steeds vaker naar boven kwam. "Heel veel mensen zoeken allerlei excuses om er niet mee bezig te zijn en ik heb dat met veel succes lang kunnen volhouden."
Ik heb me heel lang ontzettend zorgen gemaakt over de reacties, maar zelfs mijn oma van in de 90 was meteen super enthousiast
Sylvia Stevens

‘Stomme mannenkleding’

Sylvia leidde een dubbelleven. Een dubbelleven waar op een gegeven moment alleen haar toenmalige vriendin vanaf wist. Thuis kleedde ze zich namelijk al wel hoe ze dat graag wilde en door de lockdown tijdens corona kon dat dus fulltime: "Toen we weer de straat op mochten, moest ik weer die stomme mannenkleding aan. Dat wilde ik helemaal niet meer."
Achteraf had Sylvia het wel eerder kunnen weten. "Ik heb het altijd weggezet als dat ik mezelf niet aantrekkelijk vond, of dat er wel meer mensen zijn die bijvoorbeeld niet op de foto willen. Maar er was vroeger gewoon veel minder bekend over seksualiteit. Het woord 'transgender' werd helemaal niet gebruikt. Er werd toen gesproken over een 'transseksueel'. Het beeld daarvan was vaak een bebaarde man in een jurk en dat beeld is een beetje blijven hangen."
Gelukkig is er nu meer awareness en is er meer berichtgeving over transgenders. Ook Sylvia's coming-out was hartverwarmend. "Ik heb me heel lang ontzettend zorgen gemaakt, maar zelfs mijn oma van in de 90 was meteen super enthousiast."

Transitie

Graag zou Sylvia nu ook een fysieke transitie willen doormaken. Ze staat daarvoor op de wachtlijst van een Amsterdamse kliniek, maar een intakegesprek kan nog wel drie jaar duren. En zelfs daarna moet je nog wachten voor een eerste behandelgesprek.
"Wereldwijd is afgesproken dat je zeven maanden gesprekken moet hebben met een psycholoog of psychiater, om er zeker van te zijn dat het geen opwelling is. Daarna mag je dus aan de hormonen." Die hormoonbehandeling is bij Sylvia inmiddels gestart.
Volgens Sylvia is het transitieproces een heikel punt. "Er is geen ‘bewijs’ dat je transgender bent. Je kan niet een test doen. Als je denkt dat je transgender bent, dan is dat zo." De hormoonbehandeling doet haar in elk geval goed. Daarover vertelt ze ook meer in onderstaande reportage:

Reacties per generatie

De reacties op het uit de kast komen van Sylvia kan ze categoriseren per generatie. Volgens haar heeft vooral de oudste generatie de meeste ‘moeite’: "Ik kan daar niet om boos worden, want er zijn meerdere dingen die ze niet snappen. Misschien cru om te zeggen, maar op een gegeven moment zijn ze er niet meer." De jongere generaties zijn wat dat betreft belangrijker: "Want zij zijn de toekomst."
Hoopvol vindt ze het daarom ook dat de jongsten op een hele nonchalante manier reageerden: "Toen ik me opnieuw moest voorstellen aan iedereen, hadden al mijn leerlingen zoiets van; ‘Wat goed voor je dat jezelf hebt gevonden’. Maar de allerjongsten hadden zoiets van: ‘Nou en? Ik wil gewoon gitaarles.’ Die zien daar helemaal geen issue in."
Sylvia geeft ook steeds meer trans-leerlingen les: "Ik zie dat zij het ontzettend goed hebben. De leerlingen en studenten om hen heen behandelen ze ook goed. De acceptatie in de wereld gaat wat dat betreft verder vooruit."

Jimi Hendrix

In bovenstaande reportage laat Sylvia horen wat ze zelf allemaal met een gitaar kan. Zelf maakt ze ook muziek. Al langere tijd in de band ‘Stone Golem’ en sinds kort ook voor ‘Frank and the Club’. In laatstgenoemde band spelen ze vooral jaren 60 en ’70 rock covers.
Haar grote voorbeeld is gitarist Jimi Hendrix. "Het interesseerde hem geen fuck wat anderen vonden. Ik ben fan vanwege zijn vrijheid. Zijn muziek was ook altijd anders, want je bent niet elke dag dezelfde persoon." Eén opmerking van hem blijft haar altijd bij. "In één van zijn liedjes beschrijft hij hoe heel zijn leven instort, maar dan zegt ie: ‘But that's okay, I still got my guitar.’ Wat er ook gebeurt; ik heb altijd mijn gitaar en die zal mij nooit in de steek laten."
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht