ONGEDIERTE

Dea vlucht met haar kinderen huis uit vanwege bedwantsen: 'Als mijn zoon krabt, word ik niet goed'

De zoon van Dea &  Dea met een potje met dode bedwantsen
De zoon van Dea & Dea met een potje met dode bedwantsen © Rijnmond
De oudste zoon van Dea Adiwidjaja zit onder de rode bultjes. Hij is gebeten door bedwantsen. Alwéér. De Hellevoetse moeder had de bedwantsen laten bestrijden, maar nu zijn ze weer terug in de kinderkamer. Haar onderbuurman zit met hetzelfde probleem: in zijn appartement en in de kelderbox. Dea nam deze week een rigoureuze beslissing: ze verhuisde terug naar haar ex. "Ik wil niet dat mijn kinderen worden gebeten."
"Mijn zoon zei 'mama: ik heb beestjes in mijn bed'", vertelt Dea. "Ik schrok heel erg en ik zag de beestjes ook kruipen op zijn bed." Ze trok al het beddengoed eraf en heeft een bestrijder laten komen. De beesten waren een half jaar weg. In november kwamen ze weer terug en toen heeft ze de bedwantsen wéér laten bestrijden. Nu is het weer raak. Dea wordt er moedeloos van. Zeker wanneer ze hoort dat haar onderburen ook last hebben van bedwantsen.
"Ik heb er geen woorden meer voor", vertelt Dea. "Je bent bang. Zeker met twee jonge kinderen die zich niet zo veilig voelen. Mijn hele wereld stort in."
Beten op het lijf van de zoon van Dea
Beten op het lijf van de zoon van Dea © Privé
Waar de beestjes vandaan komen is voor Dea onduidelijk. Maar de overlast is enorm en ze is er emotioneel over. "Ik weet niet waar ik heen moet. Het is gewoon niet veilig thuis." Zelfs nu ze gevlucht is naar haar ex, die twee straten verder woont, blijven de bedwantsen haar gedachten beheersen. Ze controleert elke avond alle bedden. "Van elk donker pluisje dat ik zie, schiet ik in de stress. Als mijn zoon krabt, word ik niet goed. Ik voel mij verschrikkelijk."

Bedwantsen in de kelderbox


De verhuurder stelt dat bedwantsen een particulier probleem zijn. Maar nu het al meerdere bewoners treft, hoopt Dea dat de hele flat met sociale huurwoningen van verhuurder Maasdelta wordt gecontroleerd en schoongemaakt. Anders is het dweilen met de kraan open, vreest ze. "Ik heb al zoveel geld uitgegeven om mijn huis schoon te krijgen. Toen was het ook schoon. Maar mijn buren hebben ze ook. Ik heb ze wéér. Ik ben bang dat ze gewoon tussen de huizen doorlopen."
Op de bovenste etage woont Dea, direct onder haar woont een gezin dat ook last heeft van bedwantsen. In de kelderbox op de begane grond zitten ook bedwantsen.
Op de bovenste etage woont Dea, direct onder haar woont een gezin dat ook last heeft van bedwantsen. In de kelderbox op de begane grond zitten ook bedwantsen. © Rijnmond
Buurvrouw Inge Beintema is bang dat de beestjes ook naar haar komen. Ze durft haar spullen niet meer uit de kelderbox te halen. "De bedwantsen zitten ook in de kelderbox van de buren. Straks komen ze ook naar mijn kelderbox en neem je er eentje mee. Als je er een mee neemt ben je de sjaak."
Inge controleert haar bed en dat van haar dochtertje dagelijks. "Je wordt er echt paranoide van." Ook heerst er schaamte in de flat, vertelt Inge. "De dochter van een van de buren zegt: 'wat als mijn vriendinnen dit horen op school. Dan denken ze dat ik vies ben en dat het huis niet schoon is.' Terwijl het pure pech is en je ze zo mee kunt nemen van een vakantie."

Bedwantsen in het stopcontact

Bedwansten hebben niets te maken met hygiëne, vertelt expert Martin Vreedenburgh van Eurodogs. De Hellevoeter speurt naar bedwantsen met zijn speciaal hiervoor getrainde honden. Zowel bij Dea als bij haar onderburen trof hij bedwantsen aan. "In de stopcontacten, in de bedden. Ze liepen nog nét niet arm in arm over de bedden heen." Ook in de kelder vond hij bedwantsen. "Dea was er even van af, maar dat was niet wetende dat de beesten al door het flatgebouw heen zaten. Die bedwantsen komen nu weer terug." Vreedenburgh denkt daarom dat dit probleem grootschalig moet worden aangepakt. Het heeft volgens hem geen zin om ze bij een individuele bewoner te bestrijden.
Dea Adiwidjaja hoopt dat er snel actie komt, zodat ze niet nog maanden bij haar ex moet wonen. "We doen het zo voor de kinderen, maar je bent niet voor niets gescheiden. Ik hoop dat er actie komt van de woningbouwvereniging en dat ik weer terug naar huis kan."

Reactie woningbouwvereniging

Verhuurder Maasdelta laat aan Rijnmond weten dat ze een onderzoek gaan instellen naar de bedwantsen. Alle bewoners worden hiervan per brief op de hoogte gesteld. Normaliter doet de woningbouwverening niets tegen ongedierte. "In basis is ongediertebestrijding een zaak van de bewoners. Bij luizen en dus ook bij bedwantsen. Je huurt tenslotte een kale woning. Maar als ze door muren en leidingen naar de buren lopen, moeten wij er wat aan doen", legt manager vastgoed Pieter Boeter uit.
De manager zegt dat hij snapt dat het een vervelende situatie voor de bewoners is. "Als het door de constructie komt, zullen we het echt laten schoonmaken." Het is de eerste keer dat de woningbouwvereniging te maken heeft met bedwantsen.
Bedwants op bed
Bedwants op bed © Dea

Bedwants reist mee in de koffer na een vakantie

De bedwants is een parasitair insect dat zo'n 6 millimeter lang wordt en zich voedt met het bloed van mensen of huisdieren. Ze voeden zich 's nachts en overdag houden ze zich schuil op donkere plekken. De bedwants woont het liefst in matrassen en bedden en is dol op mensenbloed. Het beestje komt de laatste jaren vaker voor in Nederland en zijn lastig om te bestrijden. Ze worden steeds meer resistent voor pesticiden. Een hittebehandeling lijkt de oplossing tegen bedwantsen.
Zo ziet een bedwants er van dichtbij uit
Zo ziet een bedwants er van dichtbij uit © Wikipedia / NOS
Bruinzwarte puntjes op lakens of plinten kunnen wel eens betekenen dat je bedwantsen hebt - dat is namelijk de poep van bedwantsen. Ook te herkennen aan een zoete amandellucht. En die puntjes kunnen trouwens ook ónder je matras zitten.
Heb je jeuk en rode plekken op de huid? Bloedvlekjes op de lakens? Dan ben je misschien gebeten. Bedwantsen bijten , waardoor kleine, rode plekjes ontstaan. Deze beten lijken op muggenbulten. De plek kan opzwellen en erg jeuken. Bedwantsen bijten vooral in buik, armen en benen. Het zijn vaak drie beten op een rij.
Sinds 2010 komt het beestje steeds vaker voor, vertelde het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) eerder al aan de NOS.
Volgens het Kenniscentrum zijn er meerdere verklaringen voor de opkomst van de bedwants: - Mensen reizen vaker en meer. Zo kunnen bij zakenmensen op de hotelkamer bedwantsen in de koffer kruipen, die ze vervolgens mee naar huis nemen. - Insecticidenresistentie: het duurt langer om de bedwantsen dood te maken, dus er is een grotere kans op verspreiding. - Door het kopen van tweedehands materialen (bijvoorbeeld via Marktplaats), je hebt dan kans dat er eitjes in de bedden of kasten zitten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl