nieuws

Redelijke opkomst in TBS-kliniek

Stembureau-Kijvelanden.cropresize.tmp.JPG
Stembureau-Kijvelanden.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - Een kleine veertig procent van de patiënten in TBS-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal heeft zijn stem uitgebracht bij het mobiele stembureau dat in de instelling was geplaatst. Het was voor het eerst in Nederland dat er een stemlokaal was ingericht in een TBS-kliniek.
TBS-patiënten hebben net als gedetineerden stemrecht en kunnen een volmacht gebruiken. Volgens de voorzitter van de patiëntenraad van De Kijvelanden werkt dat in de praktijk vaak niet. “Ik heb zelf een vrouw maar veel patiënten hebben nauwelijks een netwerk waarop ze kunnen terugvallen. Een andere mogelijkheid is om een medewerker van de kliniek in te schakelen, maar die moet je dan wel weer kunnen vertrouwen”.
De TBS’ers hebben zelf niet de beschikking over internet, maar zij konden tijdelijk in de onderwijsruimte een stemwijzer invullen. “De linkse partijen zijn vrij populair en verder de PVV, die het systeem van TBS wil afschaffen. Zelf heb ik SP gestemd”, aldus de patiënt.
Volgens de wet is ieder stembureau openbaar, vandaar dat het lokaal in De Kijvelanden ook toegankelijk was voor bewoners van de Albrandswaard. Zij moesten gescheiden blijven van de patiënten. Volgens een woordvoerster van de kliniek hebben slechts enkele burgers daar gebruik van gemaakt. Het stembureau was woensdag geopend van half elf tot half twee.