WOONCRISIS

Lansingerland heeft veel te weinig sociale woningen

Een meerderheid van de gemeenten in de regio Rijnmond heeft minder dan 30 procent sociale huurwoningen.
Een meerderheid van de gemeenten in de regio Rijnmond heeft minder dan 30 procent sociale huurwoningen. © Pexels/Pixabay
Met 19 procent sociale huurwoningen voldoet Lansingerland bij lange na niet aan de door minister De Jonge verlangde norm van minimaal 30 procent. In onze regio scoort alleen Westvoorne met 16 procent slechter. Kijken we naar sociale koop (woningen met een waarde tot 210 duizend euro) dan staat Lansingerland met 0,4% onderaan de lijst van 25 gemeenten.
De eerdergenoemde cijfers zijn voor mensen met een smalle beurs al weinig opbeurend, maar dat geldt ook voor de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning, want die bedraagt 6,6 jaar. Alleen Goeree-Overflakkee (9,5 jaar) en Barendrecht (7,2 jaar) scoren slechter. Dit alles blijkt uit een enquête die Rijnmond met lokale omroepen in de regio heeft uitgezet.

Samenwerking

Met Rotterdam en twaalf andere gemeenten werkt Krimpen aan nieuwe woningmarktafspraken, gebaseerd op behoefteramingen die uitwijzen dat er (ook) in onze regio veel meer vraag naar goedkope woningen is dan enkele jaren geleden werd aangenomen. Een nieuw plan (Regioakkoord) wordt eind dit jaar verwacht.
Los van het ‘regionale plan’, dat in de maak is, heeft Lansingerland al eigen plannen: "We willen de komende jaren circa 2.700 sociale huurwoningen erbij bouwen. Wij vinden het belangrijk dat wij wijken bouwen met voldoende variatie in typologieën en prijscategorieën. Hier wordt dan ook bij de nieuwbouwontwikkeling rekening mee gehouden door ook zo’n 2.250 middeldure woningen te bouwen: koop tot NHG (355 mille) en huur tot 1.000 euro per maand."

Starterslening weer ingevoerd

De eerder opgeheven startersregeling is in februari heringevoerd. Drie starters hebben daar tot nu toe gebruik van gemaakt. Er is nog budget om nog zo’n tien starters te helpen. Met deze regeling dicht de gemeente met een lening het gat tussen de koopprijs van een woning en de maximale hypotheek die een starter op de woningmarkt kan krijgen.
Net als andere gemeenten, ontwikkelaars en bouwers ondervindt Lansingerland problemen bij nieuwbouwplannen in de zin van oplopende bouwkosten, tekorten aan bouwvakkers en overheidspersoneel, bezwaren van omwonenden, milieuproblematiek en het feit dat bijsturen op woningbouwontwikkelingen tijd kost.
De gemeente zegt over de hindernissen: "Ook Lansingerland loopt hier tegenaan" en voorziet een "langjarige inspanning" om een eind aan de woningnood te maken.
Dit verhaal is een samenwerking met RTV Lansingerland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl