IN MEMORIAM

112-fotograaf Joey Heijstek (24) overleden aan zeldzame kanker: 'Tot hij zijn ogen dicht deed, bleef hij positief'

Joey Heijstek werd 24 jaar
Joey Heijstek werd 24 jaar © Privé
Wanneer er brand uitbrak, een ongeluk gebeurde of geschoten werd, dan was hij altijd daar. Voor 112-fotograaf Joey Heijstek was het niet alleen zijn werk, maar ook zijn grote passie. Zijn droom was om uiteindelijk het Rotterdamse bedrijf MediaTV over te nemen. Zelfs toen hij ziek werd en door kanker zijn been verloor, stond die droom nog overeind. Afgelopen donderdag overleed de 24-jarige Joey, maar in de harten van zijn naasten leeft hij voort.
Al op zijn 18e begon Joey als fotograaf bij MediaTV, een bedrijf dat foto's en video's van gebeurtenissen in en om de stad aanlevert aan onder meer Rijnmond. Dat deed hij met ontzettend veel plezier. "Het was nooit te veel voor hem. Je hoefde hem maar te bellen en dan kwam hij eraan. Hij was er altijd", vertelt Willem Duivestein, eigenaar van MediaTV.
Ook wijkagente Desiree Groenland heeft alleen positieve woorden voor de inzet van Joey. "Hij maakte weleens foto's als de politie aanwezig was. Dan kletsten we soms met elkaar, gewoon kleine gesprekjes."

Zeldzame tumor

Vorig jaar kreeg Joey last van zijn been. Tijdens uitgebreide onderzoeken bleek de fotograaf een zeldzame tumor te hebben, die ontstaat in het bindweefsel of steunweefsel van het lichaam. Een grote klap voor hem en zijn omgeving. Werken zat er voorlopig niet in, dus begonnen vriendinnen Annemarie en Caroline een crowdfundingsactie. Ze haalden ruim 13 duizend euro op voor de zieke Joey.
Na chemotherapie, bestralingen en uiteindelijk een beenamputatie, leek het tijdelijk iets beter te gaan met hem. Tot afgelopen weekend. "Na vijf of zes operaties heelde de wond aan zijn been eindelijk goed. Maar toen begonnen de problemen met zijn longen. Als er eentje pech heeft gehad, dan is hij het wel", zegt Willem Duivestein van MediaTV.

'Ik wil je nog zo graag knuffelen'

Afgelopen donderdag overleed Joey aan de gevolgen van kanker, tot groot verdriet van de nabestaanden. "Het is heel snel gegaan. Dat is nog steeds niet te bevatten", vertelt goede vriendin Caroline, ook verantwoordelijk voor de eerdere crowdfundingsactie. "Vooral voor zijn ouders, z’n broer en z'n meissie. Het ergste wat je mee kunt maken, is je kind wegbrengen."
Ook Caroline zelf is enorm geraakt. "Het was een heel bijzondere jongen, die een grote leegte achterlaat bij heel veel mensen. Hij hoefde je maar aan te kijken met die puppy-oogjes en dan was je verkocht." Ze heeft Joey niet meer kunnen zien, maar hij zit veel in haar gedachten. "We hadden tot het laatste moment goed contact. 'Ik wil je nog zo graag knuffelen', zei hij laatst. Hij is m'n hart in gekropen."
Wijkagente Desiree plaatste een foto van Joey op Twitter, met een vallende ster erbij. "Ik wist al een tijdje dat hij ziek was. Toen ik zelf ziek was, stuurde hij mij weleens een berichtje. Dat deed ik ook bij hem. Het was een aardige en betrokken jongen."

Een kanjer

"Het is bij ons keihard ingeslagen. We zijn er allemaal kapot van", zegt Willem Duivestein. Joeys collega's herinneren hem als een ambitieuze en positieve jongeman, die altijd lol trapte. "Dat zielige gedoe wilde hij niet hebben. 'Ga maar lekker wieberen', zei hij dan. Filmpjes van iemand met één been kon je rustig naar hem toe sturen."
Het plan was dat Joey MediaTV uiteindelijk zou overnemen. "Dat wilde hij nog steeds, al zou hij niet meer zelf naar buiten kunnen. Probeer er maar zo één terug te vinden, dat valt niet mee." Als aan Willem wordt gevraagd of hij nog iets over Joey kwijt wil, valt het even stil. "Dat hij een heel goede vent was. Een kanjer", zegt hij, zijn tranen wegslikkend. "We gaan hem heel erg missen. Niet alleen ik, maar de rest ook."