FC RIJNMOND

Pot in FC Rijnmond: 'Feyenoord-keeper Bijlow moet de flair en bluf weer terugkrijgen'

FC Rijnmond met van links naar rechts: Bart Nolles, Cor Pot, Dennis van Eersel en Geert den Ouden
FC Rijnmond met van links naar rechts: Bart Nolles, Cor Pot, Dennis van Eersel en Geert den Ouden © Rijnmond
In deze aflevering van FC Rijnmond zijn Feyenoord en Oranje flink met elkaar verweven. Zo ging het uitgebreid over Justin Bijlow, die niet in de selectie van bondscoach Louis van Gaal zit. Cor Pot is kritisch op de doelman van de Rotterdammers, maar hij nam het ook voor hem op.
Oranje won donderdagavond met 2-0 van Polen. Er stond in Warschau geen enkele Feyenoorder in de basis van het Nederlandse team, waaronder Bijlow. De keeper mocht deze week alleen opdraven bij de training om op strafschoppen te trainen. Verder ontbreekt Bijlow in de wedstrijdselectie van het Nederlands Elftal.
Kijk hieronder FC Rijnmond terug:
Pot in FC Rijnmond: 'Feyenoord-keeper Bijlow moet de flair en bluf weer terugkrijgen'
"Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik Bijlow niet goed vind keepen", vindt Pot. "Hij lijkt wat onzeker, maar ik weet niet wat er met hem aan de hand is. Vroeger heerste hij in de zestien, maar nu twijfelt hij. Bijlow moet weer die flair en de bluf krijgen. Misschien is hij bang om wéér geblesseerd te raken. Hij moet zijn eigen stijl blijven keepen, want dat is zijn kracht."

'Gimenez wordt een grote'

In FC Rijnmond ging het uitgebreid over de vele aankopen bij Feyenoord. Samen met de voormalige trainer, die bij de club uit Rotterdam-Zuid heeft gewerkt, maakten de mannen de balans op. "Santiago Gimenez gaat een goede aankoop worden", voorspelt Pot.
"Zo'n doelgerichte spits heb ik lang niet gezien. Daar ben ik gecharmeerd van. Hij gaat een grote worden", zegt Pot, die ook over de Poolse middenvelder Sebastian Szymanski te spreken is. "Hij heeft op mij een goede indruk gemaakt."
Feyenoord-spits Santiago Gimenez juicht na zijn goal tegen Sturm Graz
Feyenoord-spits Santiago Gimenez juicht na zijn goal tegen Sturm Graz © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Geert den Ouden noemt David Hancko als goede aankoop: "Hij heeft een mooie drive en speelde zowel linksback als centrale verdediger. Als je kijkt wat hij brengt, dan staat er met hem een stevige gast met een goed postuur. Bovendien komt hij net als Tyrell Malacia in de zestien van de tegenstander."

Pot over degradatie met Sparta: 'Genaaid door de VAR'

Inmiddels is het een tijdje rustig rondom Pot. "Ik ben officieel trainer af", geeft de 71-jarige Hagenees toe, die in FC Rijnmond terugblikte op zijn loopbaan. "Wat ik het mooiste vond? Dat was bij Jong Oranje, omdat ik daar zelfstandig trainer en coach was. Ook vond ik de drie jaren bij Zenit Sint-Petersburg in Rusland mooi, waarmee Dick Advocaat en ik de UEFA Cup in 2008 hebben gewonnen en het landskampioen hebben gepakt."
Advocaat loopt als een rode draad door het leven van Pot. Samen trokken de mannen vaak met elkaar op. Voor Pot is het boek gesloten, maar hij sluit niet uit dat Advocaat nog iets gaat doen: "Dick zou het nog wel mooi vinden om iemand te begeleiden, maar dan moet de trainer er wel voor open staan."
Dick Advocaat en Cor Pot (rechts) treuren bij de degradatie van Sparta tegen FC Emmen in 2018
Dick Advocaat en Cor Pot (rechts) treuren bij de degradatie van Sparta tegen FC Emmen in 2018 © VK Sportphoto - Mischa Keemink
De degradatie met Sparta in het seizoen 2017/2018 is het dieptepunt van Pot. "Omdat we toen genaaid zijn door de VAR tegen FC Emmen. Daardoor zijn we wel gedegradeerd, daar ben ik van overtuigd. Het was geen goed elftal. De twintig spelers hadden dezelfde kwaliteiten. Er zat geen uitschieter bij, maar het was ook een te korte periode", blikt hij terug.