ZIEKENHUIS

‘Duurzame’ sloop van Dijkzigt ziekenhuis in volle gang: ‘Het gaat hard’

De sloop van het oude Dijkzigt ziekenhuis loopt flink door
De sloop van het oude Dijkzigt ziekenhuis loopt flink door © Jamie van Velzen
Het oude Dijkzigt ziekenhuis aan de ’s Gravendijkwal is inmiddels niet meer zo hoog als het was. De sloop van pand is nu een goede paar maanden onderweg en dat is terug te zien. “Per week gaat er ongeveer een verdieping vanaf, dat gaat ontzettend hard”, zegt Kees Boot van ingenieursbureau BOOT.
Via een livestream via YouTube kunnen liefhebbers de sloop van minuut tot minuut volgen. Ook al is het ‘pas’ drie maanden verder, er is al veel weggehaald. Dat gaat niet alleen in hoogte van het gebouw zitten, maar ook binnenin. Een groot deel van de ramen is eerst verwijderd en daarna de rest van de binnenkant van alle kamers. Via de gaten die nog over zijn, kijk je op sommige plekken dwars door het gebouw heen.
Voordat alles begon, is eerst gekeken naar het exacte materiaal waar het gebouw van is gemaakt. Want wat gesloopt wordt, wordt namelijk niet weggegooid maar hergebruikt. Een duurzame sloop dus. Op een procent na komt alles daarvoor in aanmerking, zegt Mels Jongeneel van sloopbedrijf Oranje/MSO Group.
“Het gaat dan echt van zeepdispensers en toiletpotten, naar steenmateriaal zoals beton – en metselpuin en staal. Zo gek als het maar kan.” De ramen en de raamkozijnen worden niet hergebruikt, want in de lijm van kozijnen bleek asbest te zitten.
Het slopen van dit enorme pand moet dus verder secuur gebeuren, het kan niet zomaar met de grond gelijk gemaakt worden. Het staat ook tussen bebouwing in, dus dat zou voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Kees Boot legt hieronder uit hoe zij wél te werk gaan.
Tekst loopt door onder de video.
Sloop oude Dijkzigt ziekenhuis
Nee, sloopkogels, dynamiet of ander grof geschut wordt hier dus niet gebruikt. Al het materiaal wordt wel van elkaar gescheiden en gaat ieder naar een andere plek. ,,Het beton wordt gegranuleerd en gebracht naar bouwbedrijven die het gebruiken voor het maken van nieuwe wegen. De metalen worden in hoogovens gesmolten, zodat er een nieuw product van gemaakt kan worden”, aldus Jongeneel.
En wie bijvoorbeeld nog een wc-pot uit het oude Dijkzigt wil hebben, komt van een koude kermis thuis. ,,Twee jaar geleden begonnen we al met de verkoop daarvan aan particulieren. Alles dat niet is verkocht, ging de recycling in.”
Alle materialen van de sloop worden van elkaar gescheiden
Alle materialen van de sloop worden van elkaar gescheiden © Jamie van Velzen

Eind 2023

Sinds de start van de sloop in juni dit jaar, verloopt alles verder goed zegt Kees Boot. ,,Het gebouw gaat naar beneden hè, dus daar worden wij blij van”, lacht hij. ,,Maar het is fantastisch om te zien dat het nu allemaal loopt, na al die jaren voorbereiding.”
Hij kan er voorlopig nog wel even naar kijken, want voordat alles (inclusief alles onder de grond in de kelder) weg is, is het al eind volgend jaar. Bijzonder blijft het project volgens Boot zeker. ,,Je loopt honderd keer door zo’n gebouw heen en je kent het door en door. Het is natuurlijk ook een plek waar heel veel gebeurd is: er zijn mensen geboren en overleden. Dat brengt wel een extra gevoel met zich mee om hieraan te werken.”
Eerder maakte Rijnmond-verslaggever Ronald van Oudheusden een reportage tijdens het startschot van de sloop in juni:
Sloop Dijkzigt

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl