SCHIEDAM

Aannemer wordt verrast door verontreinigde grond in woonwijk en legt werkzaamheden stil

Werkzaamheden aan de Linzenakker. Alleen de rijplaten worden nog aangebracht. Dieper de grond in gaan ze niet meer voorlopig.
Werkzaamheden aan de Linzenakker. Alleen de rijplaten worden nog aangebracht. Dieper de grond in gaan ze niet meer voorlopig. © SCHIE
Aannemer Van Gelder werd onaangenaam verrast toen zijn personeel vorige week donderdag stuitte op verontreinigde grond toen ze aan het werk waren in Schiedam Noord. De ophogingswerkzaamheden aan de Linzenakker zijn stilgelegd.
De wijk De Akkers werd in de jaren ‘80 voorzien van een laag havenslib en mogelijk is een deel van dat slib verontreinigd. De toplaag, zo’n anderhalve meter, bestaat uit schoon zand. De wijk wordt nu, ruim dertig jaar later, grondig aangepakt nu de straten flink verzakt zijn.
Aannemer Van Gelder is verrast door de vondst van de verontreinigde bodem. Om het personeel te beschermen zijn de werkzaamheden vorige week donderdag direct stilgelegd. Pas als er meer duidelijkheid is over wat zich precies in de bodem bevindt, gaat de aannemer op deze plek verder met de werkzaamheden.

Bodemonderzoek

Onderzoek naar de bodem is meteen in gang gezet, er zijn al grondmonsters door Deta Milieu afgenomen. Een week lang hadden de bewoners van de Linzenakker diepe kuilen voor de deur. Inmiddels heeft de aannemer de grond weer gelijk gemaakt en rijplaten neergelegd.
Naar verluidt zijn de onderzoeksresultaten inmiddels binnen, maar de gemeente Schiedam wil nog niets over de resultaten zeggen. Wel bevestigt de gemeente dat de aannemer ‘is gestuit op een andere grondstructuur dan waar eerder rekening mee werd gehouden.’

Verantwoordelijk

Bronnen laten weten dat de aannemer Van Gelder en de gemeente in gesprek zijn over het onverwachte oponthoud. Onderwerp van discussie is wie (financieel) verantwoordelijk is voor deze onvoorziene hindernis.
Van Gelder heeft met de omwonenden gecommuniceerd over de vertraging. De aannemer heeft onderzoek gedaan naar locaties waar ze wel verder kunnen met bijvoorbeeld de rioolwerkzaamheden. De komende twee weken werkt het bedrijf aan de Speltakker, een straat verderop.
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.