DEMONSTRATIE

Vrouwen steken hoofddoek in brand op Stationsplein tijdens protest voor vrijheid: 'De wereld gaat ons horen'

Deze vrouwen steken hun hoofddoeken in brand uit solidariteit met de mensen in Iran
Deze vrouwen steken hun hoofddoeken in brand uit solidariteit met de mensen in Iran © Sebastiaan van Mill
'Vrouwen, leven, vrijheid.' Met die slogan protesteerden zaterdagmiddag tientallen mensen tegen de verplichte islamitische kledingvoorschriften in Iran. De aanleiding was de dood van de 22-jarige Jina Mahsa Amini. Zij stierf vorige week, nadat ze hardhandig was opgepakt door de Iraanse religieuze politie, omdat ze haar hoofddoek niet goed gedragen zou hebben. Daarop gingen de mensen in Iran massaal de straat op. Om hun solidariteit te laten zien, verzamelde een groep demonstranten zich zaterdag voor het Centraal Station in Rotterdam. "We willen vrij leven, vrij kiezen en vrij spreken", verkondigen ze.
"Het is een week geleden dat een jonge vrouw vermoord werd in Iran. Ze kwam uit Koerdistan en werd 22 jaar", vertelt activist Sasan. "Veel mensen zijn boos en dat willen zij laten zien aan de Iraanse regering." Daarom werden in Iran de afgelopen dagen grootschalige demonstraties georganiseerd, waarbij onder meer hoofddoeken in brand werden gestoken. "Daarbij zijn veel mensen gearresteerd en gewond geraakt."

Leven

Maar dat houdt de demonstranten niet tegen. "De mensen blijven op straat en gaan niet weg, totdat ze hun doel bereiken. De regering moet weg", zegt Rayan, die ook aanwezig is bij de demonstratie in Rotterdam. "Deze keer gaan we het niet accepteren. Deze keer gaan we protesteren. De wereld gaat ons uiteindelijk horen", vertelt hij, verwijzend naar de dood van Jina Mahsa Amini.
Rayan houdt een poster vast met daarop de slogan in het Farsi
Rayan houdt een poster vast met daarop de slogan in het Farsi © Sebastiaan van Mill
Dat de 22-jarige Iraanse vrouw symbool staat voor de protesten, blijkt ook uit de slogan die op het Stationsplein luidkeels wordt geroepen. "Op het graf van Jina staat: 'Jina, jouw naam wordt een symbool'. En haar naam betekent 'leven'. Toen zij begraven werd, zijn woorden uitgesproken die hier ook genoemd worden: 'Voor de vrouw, voor leven en voor vrijheid'", legt Sasan uit.

Vrouwenrechten

"Vrijheid voor Iraanse mensen is een belangrijk thema", legt Parisa Akbarzadeh Poladi uit. "We willen vrij leven, vrij kiezen en vrij spreken. We willen gewoon vrij zijn. Verder niets." Zij hoopt door te demonstreren meer aandacht te vragen voor de zaak. "We willen graag dat alle mensen in de wereld onze stem horen."
Ook Reza Sardari, een Nederlands-Iraanse journalist, sluit zich daarbij aan. "Vrouwen hebben het recht om te kiezen wat zij willen dragen en hoe zij willen leven. We willen dat de hele wereld de Iraanse mensen gaat steunen." Activist Sasan bevestigt dat. "Vrouwenrechten, daar kun je niet onderuit. We moeten af van het verschrikkelijke systeem."
Twee aanwezigen tijdens het protest op het Stationsplein
Twee aanwezigen tijdens het protest op het Stationsplein © Sebastiaan van Mill

Internet afgesloten

Zo ver is het nu nog niet. Op dit moment weten de demonstranten nauwelijks hoe het gaat in Iran, want het internet in het land is afgesloten. "Daarom is het moeilijk om nieuwe informatie te krijgen. We weten alleen dat de protesten nog steeds gaande zijn", legt Sasan uit. Dat komt doordat ze soms video's ontvangen. "Zo worden we af en toe op de hoogte gesteld", zegt Rayan.
Maar ook al is het contact beperkt, Rayan is vastbesloten de boodschap uit te blijven dragen. "Ik hoop dat de mensen in Iran horen dat we met hen zijn. We vergeten jullie niet."
Tientallen mensen verzamelden zich om dezelfde wens uit te dragen: vrijheid
Tientallen mensen verzamelden zich om dezelfde wens uit te dragen: vrijheid © Sebastiaan van Mill
Afgelopen vrijdag werd ook in Den Haag gedemonstreerd tegen de verplichte kledingvoorschriften in Iran. Later deze week volgen mogelijk ook demonstraties in andere steden, zoals Amsterdam.