nieuws

VVD grootste partij, PVV wint fors

15-11-balkenende.jpg
15-11-balkenende.jpg
ROTTERDAM - Jan-Peter Balkenende heeft het leiderschap van het CDA neergelegd, na het dramatische verlies bij de Tweede Kamerverkiezingen. De VVD haalt 31, de PvdA dertig, de PVV 24 en het CDA zakt weg naar 21 zetels.
Dat blijkt na telling van bijna 98 procent van de stemmen. De SP komt uit op vijftien zetels, GroenLinks op tien, D66 op tien zetels, de ChristenUnie op vijf, de SGP op twee, de Partij voor de Dieren op twee zetels en Rita Verdonk verdwijnt uit de Kamer.

Tijdperk Balkenende voorbij

Capellenaar Jan-Peter Balkenende legde het leiderschap van het CDA neer, na het enorme verlies van zijn partij.,,Deze uitslag noopt tot het nemen van politieke verantwoordelijkheid'', zei Balkenende in Den Haag voor zijn eigen achterban.
,,De kiezer heeft gesproken, de uitkomst is helder. De uitslag van deze verkiezingen is zeer, zeer teleurstellend. Het is een klap voor ons.''
Coalitiebesprekingen worden lastig
De vorming van een nieuw kabinet wordt een heel ingewikkelde puzzel. Alleen als de drie traditioneel grote partijen VVD, PvdA en CDA samengaan, is een driepartijencoalitie mogelijk. Anders is minimaal een vierde partij nodig om tot een meerderheidscoalitie te komen.
PvdA en GroenLinks hintten meteen al op 'nieuw paars', met VVD, PvdA, GroenLinks en D66, als de meest logische combinatie. Ongeloof was er bij andere partijen over de enorme sprong van de PVV. ,,Grandioos!!!'', sms'te PVV-leider Geert Wilders meteen na de prognose.
Verlaggever Hans Hemmes besprak 's avonds laat het verkiezingsverlies in Den Haag met diverse CDA'ers: