nieuws

Liveblog teruglezen: Verdachte dood krantenbezorgster Rotterdam-West voor rechter

De overleden Anita van Dijk
De overleden Anita van Dijk
De verdachte van het doodsteken van een krantenbezorgster in Rotterdam-West staat woensdag voor de rechter. Het gaat om de 30-jarige Biko M.
De man wordt ervan verdacht dat hij op 13 mei vorig jaar de Schiedamse Anita van Dijk heeft neergestoken. De vrouw werd rond kwart voor vijf 's ochtends zwaargewond gevonden op de Pasteursingel. Een week later overleed ze aan haar verwondingen.
Onder de nagels van de vrouw en op haar jas is DNA gevonden van de verdachte. Ook zou een afgebroken deel van een mes zijn opgespoord, maar niet het mes zelf.
Biko M. heeft eerder ontkend dat hij iets met de steekpartij te maken heeft. De politie zou de verkeerde man hebben aangehouden. De verdachte is ook onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Opgehaald


De rechtszaak begon woensdagmorgen met de nodige vertraging. De verdachte besloot op het allerlaatste moment dat hij niet bij de rechtszaak aanwezig wilde zijn, tot verbazing van zelfs zijn eigen advocaat. Die had kort daarvoor nog gesproken met de verdachte. Biko M. verzekerde hem toen dat hij zou komen. Kort daarop heeft hij zich alsnog afgemeld omdat hij zich niet lekker voelde.
De officier van justitie eiste dat de verachte er bij zou zijn. Ook zijn advocaat wil dat graag. De rechters hebben even overlegd en besloten dat de verdachte verplicht is te verschijnen. Zijn aanwezigheid is van groot belang in de zaak. Rond half tien heeft de politie opdracht gekregen de man op te halen uit huis van bewaring in Den Haag. In afwachting van zijn komst is de zaak geschorst.

Tumultueus


In de rechtbank zijn veel nabestaanden aanwezig. Zij reageerden geërgerd en maakten opmerkingen vanaf de publieke tribune dat hij hen niet onder ogen durft te komen.
Toen de zus van het slachtoffer het woord mocht voeren, werd het onrustig. Ze vertelde over het moment dat de zoons van het slachtoffer moesten beslissen over de levensbeëindiging van het slachtoffer.
De zoon van het slachtoffer sprong daarna over het hekje in de rechtbank en stormde op de verdachte af. De parketpolitie hield de man tegen.

Eis justitie

In de namiddag werd
van het OM uitgesproken: tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Vrijspraak

De advocaat van Biko M. pleit voor vrijspraak. Volgens hem was de gezichtsherkenning onjuist, de beschrijving van de kleding die de verdachte aan zou hebben gehad klopt ook niet en kunnen aangetroffen sporen ook door hulpverleners zijn aangebracht. Hierdoor geldt de dna-match niet volgens de advocaat.

In zijn laatste woord wilde de verdachte niets zeggen.

De rechtszaak is afgelopen. Over twee weken volgt uitspraak door de rechter.

De rechters hebben daarop de zitting korte tijd geschorst.
Verslaggever Jan-Roelof Visscher is bij de rechtszaak aanwezig: