SPORT

Federer als inspirator voor 36-jarige Hertzberger, die wil presteren met HC Rotterdam: 'Zo lang het fysiek en mentaal gaat, ga ik door'

Jeroen Hertzberger in een duel van HC Rotterdam vorig seizoen
Jeroen Hertzberger in een duel van HC Rotterdam vorig seizoen © Wessel Dekker/Orange Pictures
Jeroen Hertzberger begon dit seizoen aan alweer zijn twintigste jaar in het eerste van HC Rotterdam. De 36-jarige hockeyer weet van geen ophouden en zit nog vol ambitie, zowel met de club die hij al zo lang dient als wat betreft zijn carrière in het Nederlands team. Want het feit dat hij nu niet wordt geselecteerd voor Oranje, vormt voor Hertzberger alleen maar meer motivatie om juist weer snel bij de nationale ploeg terug te keren.
Voor het eerst in 15 jaar tijd had Jeroen Hertzberger de maanden juni en juli vrij. Vanwege de geboorte van zijn derde zoontje, verkoos de 36-jarige hockeyer tijd met zijn familie en zoontje boven een zomer bij de nationale ploeg, waarvoor hij al meer dan 200 keer uitkwam in zijn lange en imposante carrière. De keuze van Hertzberger om een zomer vrij te nemen, is eigenlijk atypisch voor de mentaliteit van de Rotterdammer. Al twintig seizoenen, nog niet eens gesproken over zijn jaren in de jeugd, pusht hij zichzelf letterlijk en figuurlijk tot het uiterste, bij HC Rotterdam. Daarnaast komt hij al jaren uit voor het Nederlands team.
"Het was heerlijk", vertelt Hertzberger op Radio Rijnmond. "Maar ook wel gek. Al die jaren ben je gewend aan een programma in de zomer en dat was er nu niet. Discipline opbrengen om te gaan trainen en jezelf tot het uiterste te pushen, was daardoor ook wel lastig. Aan de andere kant: niets is mooier dan in de vakantie genieten van je kind”, aldus Hertzberger.

Revancheren

De hockeyer begon dankzij de vrije tijd dan ook volledig fris aan het seizoen bij HC Rotterdam, waarmee hij zich dit seizoen hoopt te revancheren van het moeizame vorige seizoen. Daarin werden de Rotterdammers slechts negende. ,,Ik merk dat we een iets andere opbouw hanteren. We trainen harder dan vorig jaar. Hopelijk gaat dat zijn vruchten afwerpen. Maar ik moet ook zeggen: in de competitie draait het écht om details. En nu misschien wel meer dan ooit”, vertelt Hertzberger, die zegt in 20 jaar hoofdklasse nog niet eerder zo’n sterkte competitie te hebben gezien.
Luister hier naar het hele interview met Jeroen Hertzberger. Tekst gaat verder onder het interview.
Jeroen Hertzberger over HC Rotterdam, het Nederlands team en zijn eigen toekomst als hockeyer
“Er spelen wel negen ploegen in die play-offwaardig zijn. Je kunt de competitie eigenlijk wel vergelijken met de Engelse voetbalcompetitie, de Premier League. Daarin bestaan, net als bij ons, eigenlijk geen makkelijke wedstrijden en is van een rechterrijtje geen sprake. Het is elk weekend erop of eronder. Dat is mooi, maar maakt presteren ook pittig.”

Leeftijd

Toch is juist zo’n uitdaging wat Hertzberger nog nastreeft, ondanks dat hij bepaald niet meer de jongste is. De Rotterdammer barst nog van de ambitie en wil om te presteren. Dat uit zich ook bij zijn situatie rondom het Nederlands team. Voor de ploeg van bondscoach Jeroen Delmee wordt hij al sinds zijn keuze om de zomer vrij te nemen, niet meer opgeroepen.
Tekst gaat verder onder de foto.
Jeroen Hertzberger in actie voor het Nederlands team tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 2021
Jeroen Hertzberger in actie voor het Nederlands team tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 2021 © Yannick Verhoeven/Orange Pictures
Maar genoegen nemen met ‘alleen’ clubhockey bij HC Rotterdam, dat doet hij niet. Hertzberger wil weer terugkeren bij Oranje, waarvoor hij al driemaal op de Olympische Spelen uitkwam en zegt thuis te horen. “Ik vind dat ik nog altijd een van de beste aanvallers van ons land ben en ik in de selectie hoor. Ja, ik ben misschien wat ouder dan de andere jongens. Maar zodra het balletje rolt, maakt leeftijd niet uit. Ik geloof erin dat ik nog van waarde kan zijn.”

Federer

Met zijn 36 jaar lijkt Hertzberger langzaam richting het einde van zijn carrière te gaan, al gaat de hockeyer als het aan hem zelf ligt zo lang mogelijk door. Hij noemt Roger Federer (41) daarbij als inspirator. “Hij zat nu op een punt dat het echt niet meer ging, maar speelde niet lang geleden nog ‘gewoon’ tot in de laatste fasae mee op grand slams. Kijk, als het fysiek of mentaal echt niet meer gaat, dan stop ik. Maar zo lang dat niet het geval is, ga ik gewoon door.”
En zo lang hij speelt, wil hij met HC Rotterdam ook zo goed mogelijk presteren. Iets waar hij, ondanks dat de Rotterdamse club in vijf duels al twee keer verloor, in gelooft. ,,We hebben een nieuwe coach en veel nieuwe jongens, dus we moeten geduldig zijn. Het zou heel mooi zijn als we met de club een prijs kunnen pakken en misschien zelfs in Europa kunnen spelen. Daar hoop ik stiekem wel heel erg op."