WINKELEN

Het Oude Noorden verliest twee winkeltjes die er al decennia lang zaten: 'Ik heb een ontembaar pensioenverlangen'

Wim van Steenveldt stopt binnenkort met zijn boekhandel
Wim van Steenveldt stopt binnenkort met zijn boekhandel © OPEN Rotterdam
Ze zaten respectievelijk 50 en 37 jaar met hun zaak in het Rotterdamse Oude Noorden, maar na 2022 is de koek op. Zowel Ton en Tieneke van de gelijknamige juwelierszaak in de Rotterdamse Zwart Janstraat als Wim van Steenveldt van boekhandel Blokken in de Zaagmolenstraat gooien hun winkel binnenkort dicht en gaan genieten van hun pensioen.
Ton en Tieneke zijn een begrip in het Oude Noorden. Al 50 jaar zitten ze op dezelfde plek. Bekende Rotterdammers als Bram Peper, Ivo Opstelten en Ruud Lubbers wisten de zaak aan de Zwart Janstraat te vinden. "We hebben de afgelopen 50 jaar onze eigen wereld gecreëerd als het ware. En dan is het nu ook moeilijk om afscheid te nemen", vertelt Tieneke aan OPEN Rotterdam.
De komende maanden houden ze hun werkplaats open op afspraak, maar eind dit jaar stoppen ze volledig. "We hopen dat we nog een beetje gezellig kunnen leven hierna", geven de zeventigers aan.
Bekijk hier de reportage die OPEN Rotterdam maakte bij de twee winkels:

Tijd voor andere dingen

Wim van Steenveldt zit, even verderop in de Zaagmolenstraat, al sinds 1985 op dezelfde plek. Hij was onderwijzer, maar hield altijd van boeken en besloot toen deze winkel op te richten. Hij heeft bewust gekozen voor deze plek, omdat er in die tijd veel mensen van buiten de stad speciaal naar dit deel van de stad kwamen voor een bezoek aan verschillende boekwinkels. "Het was toen handig dat er meerdere boekhandels bij elkaar zaten. Dan wordt het voor mensen uit Den Haag of Amsterdam wel de moeite waard om op de trein te stappen."
Mening boekhandel is inmiddels verdwenen en binnenkort stopt dus ook Wim met zijn werkzaamheden. "Ik ga met pensioen, heerlijk", zegt hij terwijl hij twee duimen de lucht in steekt. "Het is misschien niet zwaar werk, maar je hebt zeven dagen in de week wat te doen. Ik vind ook een heleboel andere dingen leuk waar ik graag de tijd voor wil hebben en dat is dat ontembare pensioenverlangen. Die tijd gaat dagelijk komen."

Stripboek uitzoeken

Wim zag mensen als klein kind met papa en mama een stripboek in de winkel komen uitzoeken. "Die hebben het de rest van hun leven volgehouden om de winkel te bezoeken, maar dadelijk is dit gewoon weg."
De eerste stappen zijn inmiddels gezet. "De kelder hieronder is ooit zo vol geweest dat je er eigenlijk niet in kon. Nu wordt alles steeds meer leeg. Het einde is in zicht."
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.