FC DORDRECHT

FC Dordrecht-fans kijken positief vooruit: 'Maar niets is zo veranderlijk als het voetbal... én het weer'

FC Dordrecht komt het veld op voor het duel met MVV
FC Dordrecht komt het veld op voor het duel met MVV © VK Sportphoto - Shane Winsser
In de onderste regionen van het betaald voetbal is FC Dordrecht al jaren een vast gezicht. Ondanks dat de Schapenkoppen vorig seizoen 'maar' zeventiende in de eerste divisie werden, heerst voorzichtig het optimisme onder de fans. "Ik vind het fijn dat de club een ambitie en een doel heeft", zegt supporter Elisa.
Eens in de twee weken vinden ongeveer 1500 tot 2000 toeschouwers hun weg naar het Matchoholic Stadion, zoals de Krommedijk sinds dit seizoen officieel heet. Sinds de degradatie van FC Dordrecht uit de eredivisie in het seizoen 2014/2015 raakt de tent amper gevuld.
Elisa is één van de weinige supporters die wekelijks haar favoriete club steunt. Ze geeft bij vrijwel elke thuis- én uitwedstrijd acte de présence. "Dit seizoen is het wat wisselvallig", merkt ze op. "Op de ene avond ben je blij en denk je dat FC Dordrecht tiende kan worden, maar er zijn ook avonden waarop je denkt: als het zo doorgaat, dan mag je blij zijn als je niet degradeert. Gelukkig kan dat niet."
Tekst gaat verder onder de video.
FC Dordrecht-supporters kijken omhoog na jaren van misère
Max is een jonge aanhanger van FC Dordrecht. Zijn supportersverhaal is een klassiekertje. Toen hij voor het eerst met zijn vader mee ging naar de Krommedijk, was hij meteen verliefd op de club. "Ik kom hier nu al acht jaar", vertelt hij. "Het is een stukje ontspanning. Je werkt er heel de week naartoe. Soms pak ik een uitwedstrijd mee. Het is heerlijk om iedere week terug te komen."

'Het wordt beter én leuker'

In de afgelopen jaren heeft Max veel bij zijn favoriete ploeg zien veranderen. Wel merkt hij dat FC Dordrecht stapjes aan het maken is. "Het wordt beter én leuker", stipt Max aan. "Je merkt dat aan de supporters en de spelers. FC Dordrecht leeft meer, ook in de stad." Dat Dordt niet altijd wint, maakt voor hem niet uit. "Dat hoeft ook niet. Het gaat hier om de gezelligheid, niet om de prestaties. Die komen vanzelf wel."
FC Dordrecht is sinds de komst van Baris Hocaoglu ruim een jaar gedeeltelijk in Turkse handen. De supporters merken daar weinig van. "Het is natuurlijk wel een vijfjarenplan", verwijst supporter Ed naar het plan Energiek Dordt, waarmee de club binnen vijf jaar in de top zes van de eerste divisie wil spelen. "We zijn natuurlijk niet volledig in handen van de Turkse investeerder. Dus je houdt je eigen identiteit. Dat is het belangrijkste."
Jarenlang speelde FC Dordrecht amper een rol van betekenis in de eerste divisie. Voorlopig moet het team na acht duels genoegen nemen met een zestiende plaats. FC Dordrecht incasseerde afgelopen vrijdag tegen MVV (1-2) alweer de vijfde nederlaag van het seizoen.
Met de Turkse geldschieter en het plan Energiek Dordt heeft de club in elk geval iets om naar toe te werken. "Maar er is niets zo veranderlijk als het voetbal, net als het weer", relativeert Elisa.