WONEN

Nissewaard wil sociale huurwoningen beter spreiden

Een meerderheid van de gemeenten in de regio Rijnmond heeft minder dan 30 procent sociale huurwoningen.
Een meerderheid van de gemeenten in de regio Rijnmond heeft minder dan 30 procent sociale huurwoningen. © Pexels/Pixabay
De norm dat dertig procent van de woningvoorraad uit sociale huurwoningen moet bestaan, wordt met een percentage van 38,1 procent in de gemeente Nissewaard ruim gehaald. Daarmee is Nissewaard ook koploper op Voorne-Putten. Met ook nog 7,4 procent sociale koop (woningwaarde tot 210 mille) zit de gemeente regionaal gezien in de subtop.
Bijna 39.000 mensen staan ingeschreven als woningzoekend. Ze moeten gemiddeld 4,3 jaar wachten op een sociale huurwoning. Nissewaard wil het aantal sociale huurwoningen op peil houden, maar ze wel beter spreiden over de gemeente. Minder in Spijkenisse en meer in de omliggende dorpen van het voormalige Bernisse.

Starterslening

Starters die voor een koopwoning gaan, kunnen een beroep doen op de starterslening, waarmee de gemeente het gat dicht tussen de koopprijs van een woning en de maximale hypotheek die een starter kan krijgen. Vorig jaar maakten 81 huishoudens daar gebruik van, dit jaar tot nu toe 35. De gemeente noemt dat “een groot succes” en wil de regeling verlengen.

Regioakkoord

Met Rotterdam en elf andere gemeenten werkt Nissewaard aan nieuwe woningmarktafspraken, gebaseerd op behoefteramingen die uitwijzen dat er (ook) in onze regio veel meer vraag naar goedkope woningen is dan enkele jaren geleden werd aangenomen. Een nieuw zogeheten Regioakkoord wordt eind dit jaar verwacht.
Wanneer een eind komt aan de woningnood durft ook Nissewaard niet te voorspellen. Net als andere gemeenten, projectontwikkelaars en bouwbedrijven ondervindt Nissewaard problemen als oplopende bouwkosten, tekort aan personeel, bezwaren van omwonenden, milieuproblematiek en het feit dat bijsturen op woningbouwontwikkelingen tijd kost.