WONEN

Jacobine (26) woont in starterswoning uit fabriek: 'Het is knus, betaalbaar en alles is van hout'

Jacobine voor haar 'fabriekswoning'
Jacobine voor haar 'fabriekswoning' © Rijnmond
Woningen die kant-en-klaar uit de fabriek komen met badkamer, keuken, zonnepanelen en verwarming er al in. In Ridderkerk heeft woningbouwvereniging Wooncompas er tientallen neergezet voor jongeren onder de 27. De eerste bewoners wonen er nu een aantal maanden. De 26-jarige zorgmedewerkster Jacobine van der Elst is nog steeds enthousiast. "Het is klein maar echt mijn thuis. Ik wilde al vijf jaar het huis uit!"
Al jaren stond Jacobine te trappelen om het huis uit te gaan. Het zat er alleen niet in. "Ik verdien te weinig voor particuliere huur en bij de woningbouw kwam ik steeds op plek 25 of hoger." Ook wilde ze graag in Ridderkerk blijven. "Dichtbij mijn familie en mijn werk." Het aanbod van passende huurhuizen is laag in Ridderkerk. Toen zag ze dat er huizen van een vrachtwagen getakeld werden in haar buurt. "Ik dacht: wat is dit nu weer." Ze hield het in de gaten en uiteindelijk schreef ze zich in voor het jongerenproject. Tot haar grote vreugde kreeg ze een van de huizen toegewezen. "In eerste instantie was ik blij met alles. Het maakte mij niet uit. Ik was echt klaar om het huis uit te gaan. Maar nu is het ook echt mijn thuis!"
Jacobine geeft in deze video een rondleiding in haar fabriekswoning:
Jacobine woont in een fabriekswoning voor jongeren
Als je de huizen aan de buitenkant ziet, zien ze er uit als normale rijtjeshuizen gebouwd van een beige steen. Maar dat is alleen de façade. Het zijn volledig houten huizen met kunststofkozijnen. Omdat ze kant-en-klaar per vrachtwagen vervoerd moeten worden, zijn de huizen eigenlijk een grote blokkendoos. Zowel de keuken, als de woonkamer en de slaapkamer zijn gebouwd op een aparte verdieping en zijn allemaal even groot. De bank van Jacobine past net in de woonkamer. Je moet hier niet teveel spullen hebben. "Het is klein maar fijn."
De woonkamer
De woonkamer © Rijnmond
Jacobine heeft veel aandacht besteed aan de inrichting van haar huis. Ze heeft veel rustige kleuren gebruikt zoals wit en beige. Zodat de kamers zo ruimtelijk mogelijk aanvoelen. Ook heeft ze veel rekjes en plankjes aan de muur gehangen om spullen en planten op te etaleren. Zelfs in de traptreden zitten laadjes waar ze spullen in bewaard. Jacobine heeft een Instagram-pagina gemaakt waar ze foto's van haar huisje deelt. "Ik ben heel blij met mijn eerste huurhuis en vind het leuk om beelden te delen."
De huizen hebben een woonoppervlakte van 50 m2. Ook hebben ze een schuur waar de bewoners gretig gebruik van maken. "Die is tot de nok gevuld met spullen." De huurprijs is zo'n 600 euro per maand.

Niet verven in huis

In de woning vallen de houten wandpanelen op. In vrijwel alle ruimtes behalve de badkamer en de WC. De panelen mogen niet worden geverfd vanwege het binnenklimaat van de huizen. "Ik vind het niet erg. Met vlekken is het soms wel wat lastig. Zo was het flink poetsen toen ik wat geknoeid had met tomatensaus." Hoe dat over een aantal jaar is, als de bewoners de huizen 'ontgroeid' zijn en de volgende bewoners in de huizen trekken, zal moeten blijken. De woordvoerder van de woningbouw vertelt dat er een speciale coating op zit.
De keuken
De keuken © Rijnmond
De fabriekswoningen worden verwarmd en gekoeld met een airco. Omdat de fabriekshuizen met de ruggen tegen elkaar gebouwd zijn, kunnen de bewoners de huizen niet doorluchten. Een airco is daarom belangrijk om het koel te houden in de zomer. Dat lukte deze zomer goed. "Met de airco is het lekker koel. Zonder is het warm in huis." De kosten blijven vooralsnog binnen de perken, door acht zonnepanelen op het dak van elke woning.
Jacobine betaalt maandelijks zo'n 72 euro aan energiekosten. Hoe dat in de winter gaat zijn, weet ze nog niet. "Maar omdat de keuken en de woonkamer op een aparte verdieping zijn, verwarm je alleen de ruimte waar je bent."
De slaapkamer
De slaapkamer © Rijnmond

Veel contact met andere jongeren

In de huizen wonen vooral jongeren uit Ridderkerk. Onderling hebben ze veel contact: van samen eten tot een bezoekje aan een pretpark. "Dat is heel erg leuk." Ze hebben aan de woningbouw gevraagd om aan de achterkant van de huizen, ook een mooi plekje te maken waar ze in de zomer samen kunnen zitten.
Zo ziet het rijtje huizen er nu uit | Foto:
Zo ziet het rijtje huizen er nu uit

Sneller bouwen

Eind 2021 werden de 32 huizen op hun plek gezet in de Ridderkerkse Stadhouderslaan. Elke dag werden er vier huizen geplaatst. De bouwtijd van zo'n prefabwoning is zes dagen in de fabriek. "Stekker er in stoppen, bestrating er omheen en het is klaar", legde de bouwer StartBlock destijds uit. Het aansluiten van de woningen op de nutsvoorzieningen en het bestraten van het project duurde uiteindelijk zo'n drie maanden. De bouw van een regulier nieuwbouwhuis kost normaliter ongeveer een jaar.
De huizen zijn volgens Woningbouwvereniging Wooncompas een oplossing om snel wat aan de woningnood te doen. "Er is natuurlijk een ongelofelijke grote vraag naar betaalbare woningen. We zijn bezig om manieren te vinden om de achterstand in te halen en snel te bouwen. Dit is een oplossing om sneller, betaalbaarder en duurzaam te kunnen bouwen."
De plaatsing van het eerste kant-en-klare huis in Ridderkerk
De plaatsing van het eerste kant-en-klare huis in Ridderkerk © Rijnmond
Zo werden de kant-en-klare woningen in Ridderkerk op hun plek getakeld: