LOKAAL

Organisatie ziet ‘opstap naar Brandersfeesten 2.0’, maar er is ook kritiek

Druk bezocht: de Andersomvaart. Met muziek in de bootjes en langs de kant werden inzittenden van de rondvaartenboten vermaakt
Druk bezocht: de Andersomvaart. Met muziek in de bootjes en langs de kant werden inzittenden van de rondvaartenboten vermaakt © SCHIE
De Brandersfeesten in Schiedam zijn jaarlijks goed voor meer dan 200 duizend bezoekers. Afgelopen weekend was het na jaren afwezigheid door het coronavirus eindelijk weer zo ver. De Stichting Brandersfeesten kijkt tevreden terug op de festiviteiten. Ze prijzen de vrolijke sfeer en de Andersomvaart, maar zijn ook kritisch. Zo kon de braderie en samenhang tussen de evenementen beter.
"Het was anders dan alle andere jaren. Ik denk ook dat veel mensen nog aan het idee moeten wennen om naar de Brandersfeesten te komen", vertelt Yvonne Martijn, penningmeester van de Stichting Brandersfeesten, aan SCHIE.
Op social media, op straat en tijdens het feest waren er ook kritische geluiden. Zo hoopte iedereen het traditionele Brandersfeesten-gevoel terug te vinden, maar was de conclusie: ‘Dit waren niet de Brandersfeesten zoals we het ooit hadden’.
Martijn kan zich daar in vinden. "Als je ergens op vakantie bent geweest en je hebt het daar reuze naar je zin gehad, en je gaat na drie jaar daar nog eens naartoe, is het ook anders. Dat is met de Brandersfeesten ook. Het kan niet ieder jaar hetzelfde zijn."
Braderie aan de Lange Haven
Braderie aan de Lange Haven © SCHIE

Braderie

Kritiek was er ook op de braderie en met name op de hoeveelheid kraampjes. "Uiteraard hebben we ervaren dat er minder marktkraampjes waren”, aldus Martijn. “We hebben nog niet zo goed voor ogen hoe dat komt."

Samenhang

De Brandersfeesten vallen of staan met initiatieven vanuit eventorganisaties en kroegen in de stad. Zo hadden diverse kroegen eigen podia en waren er grote besloten feesten bij Sjiek en bij de Grote Kerk: ‘Muziek in de Tuin’. Voor veel bezoekers waren het losse feesten en ontbrak de samenhang tussen de plekken. "Daar moeten we het zeker nog over hebben. We gaan nog praten over de verbinding die er waarschijnlijk wel was, maar die de mensen nog niet zo ervaren hebben", vertelt Martijn.
Gezellige sfeer bij één van de cafés in Schiedam
Gezellige sfeer bij één van de cafés in Schiedam © SCHIE
De grootste successen op muzikaal vlak waren de besloten feesten. Zo waren de feesten bij Sjiek binnen korte tijd uitverkocht. "Dat dat voor bezoekers soms niet leuk is, snap ik dondersgoed", legt Martijn uit. "Over het algemeen zijn de Brandersfeesten vrij van alles. Maar tegenwoordig is het financieel gezien niet meer haalbaar om het allemaal bij één stichting neer te leggen."

Volgend jaar toch een Gondelvaart?

De blik gaat naar volgend jaar als het aan de stichting ligt. En daarbij gonst een gerucht door de stad dat de klassieke Gondelvaart daadwerkelijk terugkeert. Martijn: "Dat is nog zo pril. Daar kan en mag ik nog niks over zeggen. We zijn er nog op aan het broeden om dat een klein beetje terug te brengen. We hebben een jaar de tijd om eraan te werken, misschien lukt het wel. Maar ik kan en mag daar niks over zeggen."
Het alternatief, de Andersomvaart, viel wel in de smaak bij bezoekers. Geen boten in het water met publiek op de kades, maar vanuit twee fluisterboten werden bezoekers verrast met culturele en muzikale acts. "Het was natuurlijk superleuk. Iedereen wordt enthousiast. Leuke muziek, mooie mensen, mooie verhalen om te vertellen."
Volgens Martijn vond rondom de Andersomvaart dan ook haar hoogtepunt van het weekend plaats. "Aan de Lange Haven staan ook bankjes. Daar kwam een onbekende dame naast me zitten. Die vond het fantastisch en genoot van het lekkere weer. Als je het over verbinding hebt: ik heb toen de verbinding gevoeld dankzij zo’n onverwachte ontmoeting."
Komend jaar hoopt de stichting meer uit de Brandersfeesten te halen dan dit jaar. En daarbij roepen ze op tot meer steun, ook van mensen buiten de stichting. "Het initiatief ligt niet bij iemand, maar moeten we samen gaan doen", aldus een tevreden terugkijkende Martijn. "Ik ben zeker van mening dat dit de opstap is naar een Brandersfeesten 2.0."
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.