CRISIS

Zorgpremie Schiedamse zorgverzekeraar DSW vliegt omhoog: 'Grootste stijging ooit'

De premie van DSW zorgverzekeraar gaat met bijna een tientje omhoog
De premie van DSW zorgverzekeraar gaat met bijna een tientje omhoog © SCHIE
Op de eerste dinsdag na Prinsjesdag maakt DSW als eerste zorgverzekeraar de zorgpremie voor het nieuwe jaar bekend. Dit jaar gaat de premie flink omhoog. Met maar liefst 9,75 euro komt het bedrag nu op 137,50 euro. Een stijging die de recordboeken van de Schiedamse zorgverzekeraar in gaat, volgens bestuursvoorzitter Aad de Groot. "Het is de grootste premiestijging ooit voor DSW."
Dat er een forse stijging aan zat te komen, was al bekend. Het kabinet becijferde tijdens Prinsjesdag al dat de zorgpremie gemiddeld 11,25 euro hoger zou uitvallen. DSW blijft anderhalve euro onder die becijferde prijsstijging. Daarin ziet De Groot voor de klant toch nog een klein lichtpunt. "We zitten onder het gemiddelde inflatieniveau. Dat is het goede nieuws. We hebben iets uit onze reserves ingezet om de stijging te dempen."
Dat betekent niet dat de reserves bij DSW bijzonder groot zijn. "Dit jaar vonden we het nog belangrijker om iets bij te dragen dan andere jaren. Maar we hebben altijd al lage reserves gehad. We vinden dat het geld van de verzekeringsbetaler is."

Stijgende lonen en lasten

Volgens De Groot is de stijging onvermijdbaar, de zorg wordt immers ook geconfronteerd met stijgende prijzen. "Zo’n 60 procent van onze premie wordt bepaald door loonkosten. En iedereen zal begrijpen, en het ook wel terecht vinden, dat de lonen in de zorg komend jaar flink gaan stijgen", verklaart De Groot.
Ook de energiecrisis is een van de redenen van de stijging. "Zorgverleners krijgen ook te maken met stijgende energielasten. Ziekenhuizen moeten hogere bedragen voor de voeding betalen. Dat bij elkaar maakt dat de premie sterk stijgt."

Regel zorgtoeslag

Voor veel mensen is het de zoveelste financiële klap die ze tegemoet kunnen zien, denkt De Groot. Hij wil dan ook benadrukken dat mensen die er recht op hebben, aanspraak kunnen maken op zorgtoeslag. "Dit jaar gaat de zorgtoeslag fors omhoog. Dat betekent dat de premiestijging volledig gecompenseerd kan worden met de toeslag. Dus mijn advies: vraag de zorgtoeslag echt aan als je denkt dat je er recht op hebt."
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE