nieuws

Marokkaans protest in centrum Rotterdam

Marokkaanse Nederlanders voeren zondag in Rotterdam actie tegen misstanden in Noord-Marokko. Door het Comité Mohsin Fikri Nederland om 17.30 uur een demonstratie gepland op het Schouwburgplein.
Onder de sprekers zijn voormalig Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch en Europarlementariër Kati Piri.

Zorgen


In delen van Marokko is het al langer onrustig. Mensen uit het Rif-gebied voelen zich achtergesteld ten opzichte van mensen uit de rest van het land. Ze eisen beter onderwijs en betere zorg. Ook is er veel corruptie en werkloosheid.
"We maken ons zorgen om wat er de afgelopen weken is gebeurd", vertelt Bouchra Banhammou van het Comité Mohsin Fikri Nederland. "Er is net ook een rapport verschenen van Amnesty waarin staat dat 71 mensen zijn opgepakt en gemarteld worden."

Vuilniswagen


Sinds oktober lopen de spanningen in het gebied verder op. Toen was er een tragisch incident met visboer Mohsen Fikri van wie de handelswaar in beslag was genomen. Hij werd onder toeziend oog van agenten vermorzeld in een vuilniswagen.
"Sindsdien stelt het gebied eisen, zoals de komst van een ziekenhuis, een universiteit en werkgelegenheid voor jongeren", legt Fikri uit. "Ze gaan al zeven maanden de straat op. Afgelopen week is de leider van de volksbeweging opgepakt en naar Casa Blanca afgevoerd met nog 71 anderen."

Vrijheid van Godsdienst


De Marokkaanse autoriteiten beschuldigen protestleider Nasser Zefzafi van een aanslag op de vrijheid van godsdienst.
Ze doelen op een protestactie tijdens een vrijdaggebed. Toen riep Zefzafi verwensingen onder meer in de richting van de imam die de gebedsdienst leidde.

Onrust


Ook de Marokkaanse gemeenschap in Rotterdam maakt zich volgens Fikri zorgen om de gebeurtenissen in het Rif-gebied.
"Ook hier vragen mensen zich af of er een antwoord komt van de overheid. Je ziet bij de gezinnen dat het zorgt voor onrust en zorgen om familieleden die daar wonen."