nieuws

Rechter wijst DNA-test donorkinderen toe

De rechter in Rotterdam heeft toestemming gegeven aan 22 donorkinderen om DNA-onderzoek te laten verrichten naar de overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat.
Karbaat had van 1980 tot 2009 zijn eigen IVF-kliniek in Barendrecht. Daar werden vrouwen geïnsemineerd met zaad van donoren. Door onder meer contacten tussen donorkinderen ontstond het vermoeden dat de arts ook zijn eigen zaad had gebruikt.
De Rotterdamse rechter zegt gelijkenissen te zien op foto's tussen Karbaat en de donorkinderen. Ook is er al een match tussen een wettige zoon van Karbaat en 18 donorkinderen.

Tandenborstel


Jan Karbaat overleed in april van dit jaar. Bij hem zijn spullen in beslag genomen, zoals een tandenborstel en steunkousen. De rechter geeft nu toestemming dit materiaal te onderzoeken op DNA.
De resultaten van de DNA-test mogen echter pas worden gebruikt als de rechter in een uitgebreidere bodemprocedure toestemming heeft gegeven. Tot die tijd blijven de DNA-bevindingen geheim en onder toezicht van een notaris.

Applaus


De uitspraak werd door de vele aanwezige donorkinderen met applaus begroet. "Ik was enig kind, nu heb ik heel veel broers en zussen", aldus Marsha van der Schans (35) uit Rotterdam. Zij zegt veel gelijkenissen te zien tussen haarzelf en de andere donorkinderen. "Ja, heel leuk. De onderkant van de neus is bij iedereen een beetje hetzelfde, een hangend ooglid en langere tanden."
Volgens schattingen zouden er wel eens 40 tot 50 kinderen door Jan Karbaat zelf kunnen zijn verwekt. Joey Hoofdman (30). "Het is super dat je allemaal in hetzelfde schuitje zit en van elkaar weet wat je meemaakt en doormaakt. Dat deel je toch met elkaar."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl