GROOTMETAAL

Scheepsbouwer IHC grijpt in: locatie Krimpen dicht, 250 banen geschrapt

| Foto:
| Foto:
Bij scheepsbouwer IHC komt een volgende ontslagronde. Dat betekent dat 250 banen worden geschrapt. De werf in Krimpen aan den IJssel wordt voorlopig gesloten en de vestiging in Kinderdijk wordt de centrale productielocatie.
IHC heeft het besluit moeten nemen na tegenvallende jaarcijfers over 2022. Hoe groot het verlies is, is nog niet bekendgemaakt.
"We hebben te maken met tegenvallende marktontwikkelingen", zegt een woordvoerder. "Om het bedrijf wendbaarder te maken moeten we deze maatregelen nemen."

Wachten op nieuwe orders

Eén van de gevolgen is het sluiten van de werf in Krimpen. "Die gaat voorlopig in de slaapstand. Er is nog wel werk af te maken. Daarna is het afwachten of er nieuwe orders komen."
Ook verliezen 250 personeelsleden hun baan. Daarmee slankt het bedrijf af naar 1.900 werknemers. Met de ondernemingsraad is al een akkoord bereikt, zegt de woordvoerder. Werknemers kunnen gebruik maken van een vertrekregeling. "Maar mogelijk moeten we nog mensen aanwijzen."
Het personeel wordt dinsdag op bijeenkomsten geïnformeerd. Kees Bons kwam van zo'n bijeenkomst met twijfels: "Je weet niet waar je aan toe bent." Hij heeft twee keuzes. Of hij kiest voor de vrijwillige vertrekregeling. Na zijn 46 dienstjaren levert dit hem een redelijk bedrag op. Of hij werkt door met het risico dat hij overtallig zal zijn en alsnog ontslagen wordt. Maandag voor 17:00 moet hij een keuze maken.