TOERISME

Van bezoekje aan kubuswoningen tot Markthal: aantal toeristen in Rotterdam weer op niveau van voor corona

Kubuswoningen Rotterdam
Kubuswoningen Rotterdam © Rick Huijzer
Het gaat stukken beter met het aantal toeristen dat Rotterdam weet te vinden. Door corona waren de aantallen flink teruggelopen, maar inmiddels zit de stad weer op het niveau van voordat de pandemie uitbrak: "Door een paar grote evenementen en congressen hebben we een goede zomer gehad."
Bij marketingorganisatie Rotterdam Partners zijn ze erg tevreden over de afgelopen maanden. Het begon al in maart toen het qua hotelbezetting weer was zoals enkele jaren geleden. De piek lag in mei en juni. Opmerkelijk is dat vooral zakelijke toeristen voor een flinke plus hebben gezorgd. Bezoekers van grote congressen, waaronder de Break Bulk Europe en de World Hydrogen Summit, droegen bij aan de stijging.
Uit de cijfers blijkt namelijk ook dat niet-zakelijke toeristen wat minder hard naar Rotterdam komen, mede door de onzekere tijden waarin we leven: "Misschien kiezen mensen er dan voor om het bezoek aan een stad uit te stellen. We merken dat de cijfers zich redelijk hebben hersteld, vooral door veel zakelijke bezoekers", zegt Wilbert Lek, directeur van Rotterdam Partners.
Hij weet wel waarom Rotterdam aantrekkelijk is voor toeristen: "Het is een stad van veel cultuur, maar er is ook veel water. Daarnaast is het weids opgezet, dat vinden mensen fijn." Ook heeft de organisatie van het Songfestival voor een boost gezorgd, zegt hij.
Vóór corona was de verhouding tussen Nederlandse en buitenlandse toeristen in Rotterdam 50/50. In 2022 is dat tot nu toe 60/40. Vooral het aantal Amerikanen en Azië blijft nog achter. De meeste toeristen komen uit Duitsland, Frankrijk en België.
Rotterdam is volgens Lek interessant voor citytrips: "De hotelgemiddelden zeggen dat mensen ongeveer twee tot drie nachten blijven. Mensen die met cruiseschepen in Rotterdam arriveren zijn er meestal iets korter."
Hij voegt er gelijk aan toe dat de inflatie bij ondernemers en personeelstekorten nog wel 'wat kopzorgen bieden'. "We kijken wel positief naar de toekomst."