112

Oud-medewerkers Belastingdienst speelden kentekens door aan vermoedelijke criminelen

Belastingdienst
Belastingdienst © Sylvio Pinas
Twee oud-medewerkers van de Belastingdienst zijn veroordeeld voor schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk. Een vrouw uit Barendrecht en een man uit Maassluis hebben informatie over kentekens van auto's doorgespeeld aan vermoedelijke criminelen.
De man (41) had de grootste rol in de fraudezaak. Hij moet anderhalf jaar de cel in, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. De 47-jarige vrouw krijgt een half jaar cel voorwaardelijk en 240 uur taakstraf. Ze mogen beiden 5 jaar niet meer bij de Belastingdienst werken.

216 kentekens

Als rijksambtenaren haalden beiden kentekengegevens uit bedrijfssystemen van de Belastingdienst. Ze zochten ook naar bijbehorende gegevens zoals tenaamstellingen, naam, adres en automerk. In totaal zijn de gegevens van 216 kentekens opgezocht.
Uit ontsleutelde Encrochat-berichten bleek dat de kentekengegevens verstuurd werden naar vermoedelijke criminelen. Volgens het Openbaar Ministerie kan de veiligheid van de autobezitters daardoor ernstig zijn aangetast.

50 tot 200 euro per kenteken

De kentekengegevens werden geschreven op papier, gefotografeerd en vervolgens verstuurd. Op 127 foto's is het handschrift van de man herkend, op 70 foto's het handschrift van de vrouw. Hij kreeg 50 tot 200 euro per verstrekt kenteken. De vrouw gaf aan dat zij geen geld ontving en de informatie in 'goed vertrouwen' verstrekte. De man moet het verdiende geld terugbetalen aan het Rijk.