GEWELD

Rellen na Conference Leaguefinale bestraft met boetes, een enkeling komt voor de rechter

Rellen in Rotterdam-Centrum na afloop van de Conference Leaguefinale
Rellen in Rotterdam-Centrum na afloop van de Conference Leaguefinale © JB Media
De rellen in Rotterdam na de Conference League-finale Feyenoord-AS Roma zijn voornamelijk bestraft met boetes. Een enkeling moet voor de rechter verschijnen en dat heeft tot dusver één veroordeling opgeleverd.
De wedstrijd op 25 mei werd in Rotterdam massaal gevolgd op grote schermen in de Kuip en in cafés. Feyenoord verloor het duel met 1-0 en in de binnenstad van Rotterdam braken op meerdere plaatsen rellen uit. In totaal zijn 71 mensen gearresteerd.
Volgens het OM ging het bij de lichtere gevallen om verstoring van de openbare orde en het niet opvolgen van een politiebevel. Waar genoeg bewijs was, heeft het OM een zogeheten strafbeschikking opgelegd, oplopend tot een boete van 400 euro.

Stenen naar de ME

Deze dinsdag staan drie verdachten voor de rechter voor ernstiger vergrijpen. Waarschijnlijk zijn zij de enigen die zich voor de rechter moeten verantwoorden. Een 25-jarige man uit Den Haag komt niet opdagen en wordt bij verstek veroordeeld. Hij heeft op het Weena stenen gegooid naar een ME-bus en krijgt een maand cel voorwaardelijk en een taakstraf van honderd uur.
De officier van justitie verwijst naar andere rellen in Rotterdam: de avondklokrellen in januari 2021 en de Coolsingelrellen van november 2021. "Het lijkt bijna een gewoonte te worden bij grote evenementen, maar dit mag niet normaliseren. Leg het maar eens uit aan de getroffen winkelier of de politieman die met hoofdpijn en een blauwe plek thuiskomt. We moeten hier een duidelijk signaal afgeven."
Ook de rechter schetst die context. "We hebben een reeks rellen gehad waarbij hulpverleners behoorlijk te lijf zijn gegaan. We hebben hier momenteel in Rotterdam helemaal ons buik van vol. Hopelijk weerhoudt de straf hem en anderen dit nog een keer te doen."
Een waterkanon bij het Kruisplein in Rotterdam na de verloren finale
Een waterkanon bij het Kruisplein in Rotterdam na de verloren finale © Rijnmond

Dan is het de beurt aan een 23-jarige jongeman uit Spaarndam. "Ik ben niet eens supporter, ik was met vrienden uit de omgeving Haarlem gekomen om hier wat sfeer te proeven." Ja, hij had die avond een uitgedoofde fakkel in handen gehad, maar zeker niet met een brandend exemplaar gegooid.
Justitie gaat daar wel vanuit: achter de McDonalds zou een ME'er zijn belaagd met het vuurwerk, vanuit een groepje. Maar de rechter vindt dat het onderzoek naar dat groepje wel wat oppervlakkig was. Het vrij algemene signalement van de verdachte (blauwe spijkerbroek en hoodie, blond haar, 1.75m waar de jongen 1.86m is) geeft geen zekerheid over de herkenning. Kennelijk zijn er geen foto's of video van dit incident. Gevolg: vrijspraak.
De derde verdachte, een 41-jarige man uit Sneek, is er eveneens niet. De rechter: "Hij stuurt om kwart voor negen vanochtend een mailtje dat hij ziek is. Ik stond net mijn toga aan te doen." De officier van justitie vindt de ziekmelding wel wat summier, maar 'gezien het standpunt van de Hoge Raad' ziet hij geen andere mogelijkheid dan de zaak aan te houden. De rechter gaat daarmee akkoord. "Meneer heeft aangegeven wel te willen verschijnen, dat zal dan op een latere datum moeten gebeuren."