WOONCRISIS

Hospita's als oplossing voor kamernood onder studenten

Verhuurder Shiraz en huurder Paolo in de woonkamer
Verhuurder Shiraz en huurder Paolo in de woonkamer © Rijnmond
Studenten die in hostels slapen of uren moeten pendelen: het tekort aan studentenkamers is in en rond Rotterdam groot. Het kabinet wil nu ook inzetten op de 'ouderwetse' hospita om de kamernood te verlichten. Als student woon je dan in bij iemand die een kamer over heeft. Docent Shiraz Abdoel uit Spijkenisse is hospes geworden. "Het is dankbaar en ik ben blij dat ik dit kan doen."
Op loopafstand van het metrostation van Spijkenisse woont Shiraz Abdoel in een ruim hoekhuis. Hij geeft les in toegepaste wiskunde op de Haagse Hogeschool en de Technische Universiteit Delft. De schoenen gaan uit in huis en alles is keurig opgeruimd. Op de begane grond zit ook zijn praktijk voor Pranic Healing en Twin Hearts, vormen van oosterse meditatie. Sinds enkele maanden verwelkomt hij studenten in zijn huis. Vooral voor internationale studenten is op kamers gaan in Spijkenisse nog niet zo'n gek idee. "Het is fijn om je eigen plek te hebben en niet in een hostel te wonen."
Rijnmond ging langs in Spijkenisse en sprak met verhuurder en docent Shiraz Abdoel. Ook student rechten Paolo (19) werd geïnterviewd. Hij is een buitenlandse student en huurt een kamer bij Shiraz Abdoel.

Shiraz, waarom ben je een kamer in je huis gaan verhuren aan studenten?

"Ik zag op het intranet van de hogeschool een oproep om internationale studenten te helpen aan een kamer. Dit omdat er zoveel vraag is naar kamers. Toen heb ik mij opgegeven. Ik wist toen nog niet of het wat voor mij zou zijn, want je levert wel privacy in. Maar ik ben nu blij dat ik kan helpen zodat mensen kunnen studeren. Twee slaapkamers in mijn huis staan toch leeg."

Hoe is het om een student in huis te nemen?

"Het is dankbaar en ik ben blij dat ik het kan doen. Ik werk als docent en ik houd ervan om studenten te helpen. Ik maak duidelijke afspraken zodat alles goed verloopt. Zo heb ik op dinsdag en donderdag meditatie en dan kun je niet in huis gaan feesten. Ik houd wel van netheid. Het moet in huis schoon blijven en daar maak ik ook afspraken over. Voorlopig gaat dat allemaal goed."

Paolo, jij bent de eerste huurder van hospes Shiraz, hoe is het voor jou?

"Heel erg fijn. Zonder deze kamer had ik mijn schooljaar niet goed kunnen beginnen. Als ik in een gedeelde kamer van een hostel zou moeten leven, had ik daar veel stress van gekregen. Hier heb ik privacy, rust en ben ik onafhankelijk met mijn eigen kamer. Het is hier niet veel anders dan bij mijn ouders in Italië.
Het is eerst even wennen om bij iemand in huis te gaan wonen, maar daarna gaat het vanzelf. Ik woon liever bij een volwassen persoon in een schoon huis dan in een studentenhuis. Het enige nadeel van Spijkenisse is dat ik ver moet reizen met het openbaar vervoer naar mijn studie. Daarom ga ik nu verhuizen naar een kamer in Den Haag."

Hoe kwam je in Spijkenisse terecht?

"Ik was een jaar aan het zoeken naar een kamer en het wilde maar niet lukken. Ik had dringend een kamer nodig en zat in Italië . Toen zag ik de hospes-advertentie van Shiraz uit Spijkenisse.
Ik heb een hele uitgebreide reactie gestuurd waarin ik schreef dat ik de perfecte huurder ben. Dat ik gemeenschappelijke interesses heb als yoga en meditatie. Toen bood hij mij een kamer aan en ben ik hier terechtgekomen. Ik was erg blij want ik had al tweehonderd berichten verstuurd naar verhuurders op allerlei sites en dat was allemaal niets geworden. Heel veel verhuurders reageerden niet eens."
Paolo aan het werk op zijn laptop
Paolo aan het werk op zijn laptop © Rijnmond
Omdat Paolo veel tijd kwijt is aan reizen, gaat hij verhuizen naar een kamer dichter bij de hogeschool waar hij studeert. Maar de Italiaan is dankbaar voor zijn verblijf in Spijkenisse. "Ik weet niet waar ik anders heen had gemoeten. Het is zelfs zo erg dat scholen studenten een e-mail sturen waarin ze waarschuwen dat je zonder kamer beter kunt afzien van je studie in Nederland."
Shiraz heeft ondertussen alweer veel reacties binnen. Zelfs van Nederlandse studenten. Hij gaat binnenkort waarschijnlijk twee kamers verhuren. "Ik kreeg zelfs een reactie van een jongen uit Groningen die in Rotterdam gaat studeren."

Noodkreet: neem student in huis

De Hogeschool Rotterdam deed vorig jaar een noodkreet. Ze riepen mensen op zich te melden als zij een kamer vrij hebben en willen verhuren aan studenten. Het tekort is zo groot dat sommige internationale studenten zelfs hun studie moeten staken. Uit navraag blijkt dat er niet massaal gehoor gegeven is aan de oproep. Slechts enkele mensen hebben zich gemeld als hospita of hospes.
"Veel mensen zijn terughoudend om een kamer te verhuren omdat er veel bij komt kijken", legt expert Daan Donkers van Hospi Housing – een verhuurplatform voor hospita's en studenten – uit. "Als je een kamer verhuurt als hospita moet je een contract maken en afspraken maken over voorzieningen en energieverbuik."
Ook moet je kijken of het is toegestaan om een kamer te verhuren. "Er zijn woningcorporaties die het niet toestaan en sommige hypotheekverstrekkers verbieden het ook." Voor mensen met een bijstandsuitkering is het ook lastig om een kamer te verhuren. Die worden gekort op hun uitkering.
Als de clausules van hypotheekverstrekkers en woningcorporaties aangepast worden, zullen veel meer mensen een kamer verhuren, denkt Donkers. De belastingvrije voet voor kamerverhuur van 5711 euro is volgens hem al een goede financiële stimulans.
"De potentie is echt heel erg groot. Er zijn veel mensen die een kamer leeg hebben staan. Dit kan een van de oplossingen zijn tegen kamernood."
De oude kinderkamer van Shiraz die hij gebruikt als hospitakamer
De oude kinderkamer van Shiraz die hij gebruikt als hospitakamer © Rijnmond
Donkers kwam op het idee om een verhuurplatform voor hospita's en studenten te maken toen zijn docent mailde dat internationale studenten terug naar hun land moesten, als ze geen woonruimte zouden vinden. "Het is echt een belangrijke noodoplossing voor internationele studenten. Maar het is ook een oplossing voor Nederlandse studenten die ver moeten reizen of ergens stage gaan lopen."
De meest recente cijfers over hospitaverhuur komen uit een rapport van het ministerie van Volkshuisvesting. In 2002 woonden 73 duizend mensen bij een hospita en in 2006 waren het er al 87 duizend. Hoeveel dat er nu zijn, is niet bekend.

6.500 studenten op zoek naar kamer in Rotterdam

Uit recent gepubliceerde cijfers van het Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences) blijkt dat het tekort aan studentenwoningen in heel Nederland zo'n 27 duizend is. Het kenniscentrum verwacht dat dat tot 2030 oploopt tot 44.800. Bij de Rotterdamse studentenverhuurder Stadswonen zijn 6.500 studenten actief op zoek naar woonruimte. Dat aantal neemt elk jaar toe.
Het kabinet schreef een actieplan waarin staat dat er tot 60 duizend betaalbare studentenwoningen extra gerealiseerd moeten worden. In het actieplan staat dat er wordt ingezet op onder meer het versneld bouwen van 37.500 flexwoningen tussen 2022 en 2024. Ook hospitaverhuur moet meer gestimuleerd worden.
Voorwaarden hospitaverhuur: - Verhuurder woont zelf ook in de woning. - Een huurder heeft minimaal 12 m2 aan eigen woonruimte. - Er mag één volwassene per kamer wonen. - Meestal zijn twee kamers zonder vergunning te verhuren. Dit verschilt per gemeente. - De verhuurder deelt gemeenschappelijke voorzieningen met de huurder, zoals keuken, douche of toilet. - Bij kamerverhuur geldt een belastingvrijstelling van € 5.711 (2022). - Bij hospitakamers gelden de eerste 9 maanden van het huurcontract als proeftijd. Binnen die tijd kan de verhuurder zonder reden de huur opzeggen. Wel heeft de verhuurder een opzegtermijn van minimaal 3 maanden.