FEYENOORD

Deze Deense Feyenoord-fan neemt supporters in huis voor de wedstrijd tegen Midtjylland

Martijn Bruin
Martijn Bruin © Martijn Bruin
De weinige hotels in het Deense plaatsje Herning zitten vol óf zijn stervensduur. Toch zal de stad waar Feyenoord donderdagavond de wedstrijd tegen FC Midtjylland speelt, gevuld zijn met Feyenoorders. Om de hoge kosten voor enkele van die fans te dekken, biedt een Deense Feyenoord-fan de helpende hand.
In Nederland stijgen de prijzen, maar in Denemarken is dat zo mogelijk nog heftiger. De inflatie is enorm. Waar het al duur was om in het Scandinavische land te leven, is dat nu nog meer het geval. Martijn Bruin weet er alles van. Hij woont al sinds zijn twaalfde in Denemarken. Waar ze hem voor het gemak maar ‘Martin’ noemen.
Wetende dat het verblijf in Denemarken best in de papieren kan lopen, al is het maar enkele dagen, springt hij in de bres. Hij biedt overnachting en begeleiding aan voor de dagen rondom de wedstrijd van zíjn Feyenoord in Denemarken. Binnen een dag heeft hij al een reactie. Johan en zijn zoon verblijven bij hem voor de wedstrijd van donderdag.

Geen pubs in Herning

Johan en zijn zoon gaan merken dat ze met een echte Feyenoorder te maken hebben. Hij heeft een tatoeage van de club op zijn rechterhand. In zijn tuin en woonkamer hangen uitingen van Feyenoord. Voor het eerst in zijn leven gaat hij zijn club in zijn land zien spelen. "Dat maakt dit heel speciaal.”
Profielfoto op Facebook van Martijn
Profielfoto op Facebook van Martijn © Martijn Bruins
“Met de huidige energieprijzen en kosten wil ik andere Feyenoorders helpen en laten zien hoe mooi het hier is,” vertelt Martijn. "Dat past ook bij Het Legioen. Ik heb zelf ook niet zoveel geld en mijn huis is niet groot, maar dit is wat voor persoon ik ben.“
En dus neemt hij Johan en zijn zoon mee naar Herning, de stad waar de wedstrijd wordt gespeeld. Maar vooral naar het nabijgelegen Aarhus. Want over de stad Herning is hij weinig lovend.
We zien Midtjylland een beetje zoals mensen PSV in Nederland zien, een omhooggevallen provincieclub
Martijn Bruin
“Het is echt een saaie en kleine stad. Het ligt in Midden-Jutland en er is alleen maar vlak boerenland. Als Feyenoorders een fijne tijd willen hebben, moeten ze eigenlijk naar Aarhus gaan. De tweede grote stad van Denemarken op een uur reizen. Daar zijn wel pubs en barretjes, dat heb je in Herning niet.”

De Kuip als veilige haven in roerige jeugd

Het Nederlands is wat gebrekkig en roestig, maar hij is nog prima te volgen. Martijn werd geboren in Rotterdam in 1971. Zijn gezinssituatie was nogal problematisch, wat leidde tot een echtscheiding van zijn ouders. Zijn moeder emigreede met zijn zus naar Denemarken, hij bleef bij zijn vader in Rotterdam wonen.
Martijn groeit op aan de Wandeloordstraat in Crooswijk. Het zijn jaren waar hij met weinig plezier op terugblikt. Op één uitzondering na. Om de 14 dagen neemt zijn opa, een groot Feyenoordfan, hem mee naar De Kuip.
Theo de Jong opent de score in de wedstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht eind jaren '70
Theo de Jong opent de score in de wedstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht eind jaren '70 © Nationaal Archief (Suyk, Koen / Anefo)
“Als ik terugdenk aan mijn kindertijd dan denk ik aan die momenten met opa in De Kuip. Op die momenten was het even rustig en vredig in mijn leven.” Eind jaren ’70 ziet hij zijn eerste wedstrijd. Feyenoord – Utrecht. "Ik weet niet veel meer van de wedstrijd, ik herinner mij vooral de wandeling naar De Kuip en de warme hand van mijn opa die ik de hele tijd vasthield.”
Het is het verhaal waarmee Martijn aan mensen in Denemarken uitlegt waarom Feyenoord de club is die zoveel voor hem betekent. Feyenoord zorgde voor een afleiding van het nare in zijn leven. "In tijden van ellende is er altijd ergens ook iets positiefs te vinden. Dat is de levensles die ik van mijn opa heb gekregen.”

Emigreren naar Denemarken

Als Martijn 12 jaar oud is, besluit opa dat het genoeg is. Hij regelt dat Martijn richting Denemarken kan waar hij wordt herenigd met zijn moeder. “Mijn opa is mijn ster, mijn redder, mijn alles. Hij was er voor mij toen het slecht ging.”
Al was het aanvankelijk in Denemarken ook zwaar. Martijn hoort pas één dag voor vertrek dat hij gaat emigreren en eenmaal daar verbiedt zijn moeder hem nog langer Nederlands te praten. “Het waren pittige jaren. Ik had slechte ouders, maar mijn opa en oma waren alles voor mij.”
Terug naar De Kuip gaat Martijn niet vaak meer. Ruim tien jaar geleden was hij er voor het laatst. Ook toen speelde de club tegen Utrecht. Het werd 3-1.
Feyenoord viert een goal tegen FC Utrecht in 2010
Feyenoord viert een goal tegen FC Utrecht in 2010 © Orange Pictures / WJ Dijkdrent
En dus wist Martijn vlak na de loting voor deze Europa League poule al direct welke wedstrijd hij per se wilde zien. De wedstrijd van zíjn Feyenoord in zíjn Denemarken.

Twaalf kaartjes voor de wedstrijd

“De dag na de loting ben ik meteen naar de website van FC Midtjylland gegaan en daar zag ik dat je een flex-lidmaatschap kon nemen. Voor 59 Deense kronen kon je lid worden zodat je losse tickets voor wedstrijden kon kopen.”
Nederlanders mogen van die constructie geen gebruik maken en tussen het thuispubliek zijn clubuitingen van Feyenoord ook niet toegestaan. “Dat wordt dus handschoenen aantrekken om mijn tatoeage te verbergen,” lacht Martijn. Die direct meer kaarten heeft opgekocht.
Ook voor Johan en zijn zoon en nog eens 9 anderen. Ze zitten op de hoofdtribune. En Martijn is nu ‘officieel’ lid van Midtjylland. “En ik haat die club,” lacht hij. “In Denemarken ben ik voor FC Kopenhagen. We zien Midtjylland een beetje zoals mensen PSV in Nederland zien. Een omhooggevallen provincieclub.”
Maar hij heeft het er voor over. Martijn zit donderdagavond op de tribune tussen de Deense fans. Met nog minstens elf andere Feyenoorders.