ROTTERDAM

Man van 4,5 miljoen met huurhuis in Rotterdam op Most Wanted-lijst Europol

De voortvluchtige Wright zou zich in Zweden ophouden. Daarom staat hij op de Europese opsporingslijst
De voortvluchtige Wright zou zich in Zweden ophouden. Daarom staat hij op de Europese opsporingslijst © Archief
Europol heeft opnieuw een Nederlander op de Most Wanted-lijst gezet. Het gaat om de 63-jarige Edwin Wright, die een huis zou hebben gehuurd in Rotterdam. In het pand werd bij een inval in april 2009 ruim 4,5 miljoen euro gevonden. Ook lagen er wapens en munitie.
Wright, die vermoedelijk van Kaapverdische komaf is, wordt verdacht van de smokkel van cocaïne. Hij werd veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf, maar is voortvluchtig. Justitie vermoedt dat hij in Zweden verblijft. Daarom is hij niet op de nationale opsporingslijst gezet, maar op de Europese.

Bolle Jos

De andere Nederlander die op de lijst staat, is 'Bolle Jos'. Deze Jos Leijdekkers wordt gezien als één van de hoofdrolspelers in de cocaïnehandel in Nederland en België.
Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de verdwijning en dood van Naïma Jillal. Zij verdween in oktober 2019 na een ontvoering in Amsterdam. De politie gaat ervan uit dat zij gemarteld en vermoord is. Haar lichaam is nooit gevonden. Jillal zou een prominente rol hebben gespeeld in de drugshandel.
Voor de gouden tip, die leidt tot de arrestatie van Leijdekkers, is een bedrag van 75 duizend euro uitgeloofd.