STORM

Dordrecht hoopt het nooit nodig te hebben, maar zet elk jaar een ijzeren muur om de binnenstad tegen extreem hoogwater

Vloedschotten worden geplaatst
Vloedschotten worden geplaatst © RTV Dprdrecht
Elk jaar wordt de Dordtse binnenstad een dag lang omringd met dikke ijzeren schotten. Die zogeheten vloedschotten moeten (bijna) heel Dordrecht beschermen bij een extreem hoge waterstand. Ze worden jaarlijks getest, maar zijn nog nooit écht ingezet. Woensdag bekeken de gemeente en het Waterschap Hollandse Delta weer eens of de stad goed is voorbereid op een flinke storm.
Het testen is belangrijk, want een kleine aanpassing aan de straat of een voordeur en er moet iets worden bijgesteld aan de schotten. De vloedschotten worden voor het echie geplaatst bij een waterstand van 2,80 meter boven NAP. Dordrecht is dan bestand tegen een waterstand van 3, 30 meter boven NAP.
Vloedschotten moeten het deel van Dordrecht beneden de rode lijn beschermen tegen hoog water
Vloedschotten moeten het deel van Dordrecht beneden de rode lijn beschermen tegen hoog water © RTV Dordrecht
Maar zo'n situatie is uitzonderlijk. Toen storm Eunice afgelopen februari over Dordrecht raasde, was de waterstand 2,10 meter. In 2010 kwam het peil nog tot 2,24 meter. "Maar je weet het nooit, het kan altijd gebeuren", benadrukt Verwaart. "Als je een goede noordwesterstorm hebt, veel regenval en veel afvoer via de rivieren, dan kan het water hier aanzienlijk stijgen."
Het doel van de schotbalken is dat het water niet op en over de Voorstraat - naast winkelstraat ook een dijk - stroomt. Schotten die tussen winkels en de Voorstraat worden geplaatst, zijn dus niet bedoeld om die winkels te beschermen. "Het is juist de bedoeling dat het water in die winkels blijft staan en niet de Voorstraat oploopt."
"Er zijn altijd een paar puntjes waar we iets mee moeten doen, maar het ging verder prima", zegt Tom Verwaart, coördinator hoogwaterbestrijding bij de gemeente tegen RTV Dordrecht. "Een paar kleine verbouwingen op de Voorstraat en iemand heeft een extra deur gemaakt. Daar moeten we dus nog wat aan doen."
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht