ENERGIE

Aanvragen energietoeslag erg ingewikkeld volgens Schiedamse senioren

Veel ouderen hebben moeite met het aanvragen van de energietoeslag.
Veel ouderen hebben moeite met het aanvragen van de energietoeslag. © SCHIE
Veel ouderen hebben moeite met het aanvragen van de energietoeslag. Dat merken ze onder meer in Schiedam, waar nog lang niet alle Schiedammers die er recht op hebben deze toeslag hebben aangevraagd. "Ik ben 88, dan zijn er dingen die ik echt niet meer kan. Al dat intypen en zo; zo bijdehand ben ik niet", zegt de Schiedamse 'oma' Mien de Groot.
Volgens Maud Schlebaum van stichting J&S, die zich inzet voor jongeren en senioren in Schiedam, is de aanvraag voor veel ouderen te ingewikkeld. Zij pleit voor een makkelijkere manier om de aanvraag te doen. Volgens Schlebaum lopen veel ouderen nu tegen administratieve rompslomp aan.
"Waarom maak je het zo ingewikkeld? Een druk op de knop en ze weten hoeveel senioren er zijn en wat hun inkomen is. In dit soort situaties denk ik: 'maak het niet zo ingewikkeld, zorg dat je vanuit de gemeente zelf kunt benaderen'. Dat scheelt zo veel.”

Formulierenbrigade

Het Rijk besloot eerder dit jaar om huishoudens tot 120 procent van het sociaal minimum te compenseren voor de hoge energierekening. Schiedamse huishoudens die recht hebben op de energietoeslag kunnen daarvoor terecht bij de organisatie Stroomopwaarts. In totaal kunnen zij een bedrag van 1300 euro aan compensatie ontvangen.
Zo'n 700 Schiedamse huishoudens hebben recht op de toeslag, maar er zijn er nog zo'n 500 die geen aanvraag hebben ingediend bij Stroomopwaarts. Helene de Jong van Stroomopwaarts begrijpt dat ouderen moeite hebben met het aanvragen van de toeslag. "Digitaal aanvragen is lastig. Veel ouderen hebben een kind, kleinkind of een buurvrouw die hen helpt. Als dat niet zo is, raad ik hen aan om bij de formulierenbrigade van Stroomopwaarts langs te komen, want het gaat echt om een serieus bedrag."

Niet bij iedereen langs

Volgens Schlebaum is het enkel uitnodigen van ouderen niet voldoende. "Je zult actief naar mensen toe moeten gaan. Er zijn veel ouderen wiens kinderen niet in de buurt wonen. Dan houdt het op." Het actief opzoeken van ouderen is volgens De Jong niet haalbaar voor Stroomopwaarts. “We hebben niet de capaciteit om dat overal te doen. Waar we langskomen zullen we mensen op het aanvragen van de toeslag attenderen, maar we kunnen niet bij iedereen langs."
In totaal zijn er dus nog zo'n vijfhonderd huishoudens die geen aanvraag hebben gedaan bij Stroomopwaarts, maar daar mogelijk wel recht op hebben. De Jong roept mensen op zich te melden, maar ziet de aanmeldingen nog steeds binnenkomen. "We krijgen iedere week nog honderd aanvragen binnen, het is dus nog niet stilgevallen."
Schiedamse huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum kunnen zich tot en met 31 december melden bij Stroomopwaarts.
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl