OEKRAÏNE

Honderden flexwoningen in Goeree-Overflakkee en Lansingerland voor opvang Oekraïense vluchtelingen

De Oekraïense vlag
De Oekraïense vlag © Pixabay
De gemeente Goeree-Overflakkee is van plan tijdelijke woningen te bouwen om vluchtelingen uit Oekraïne te huisvesten. In Middelharnis moeten 110 flexwoningen worden geplaatst die onderdak bieden aan zo'n 300 mensen. Ook in de gemeente Lansingerland komen begin volgend jaar 123 flexwoningen.
Goeree-Overflakkee heeft een agrarisch perceel van 2,5 hectare aangekocht bij de Sommeldijkse Havendijk. De bedoeling is dat de woningen beschikbaar komen voor vluchtelingen uit de gemeentelijke opvang in Dirksland.
Voordat het plan definitief wordt, moet eerst de haalbaarheid van het project worden onderzocht, stelt de gemeente. "Het Rijk toetst de plannen op haalbaarheid, maatschappelijk draagvlak en financiële garantstelling. Pas als alle lichten op groen staan, gaat het plan definitief door. Omdat de tijd dringt, worden wel al voorbereidingen getroffen voor de komst van de woningen."
In de woningen kunnen zo'n 300 vluchtelingen worden opgevangen. De vergunning is aangevraagd voor vijf jaar. "Het gaat om langdurige, maar wel tijdelijke huisvesting. De bedoeling is dat de bewoners op termijn een reguliere woning vinden of - als de oorlog in Oekraïne voorbij is - teruggaan naar hun geboorteland. Belangrijk bij het project is dat de bewoners doorstromen, zodat er op termijn ruimte ontstaat voor andere doelgroepen, bijvoorbeeld voor mensen die met spoed een dak boven hun hoofd nodig hebben."

132 flexwoningen in Lansingerland

Ook in de gemeente Lansingerland worden op termijn 132 flexwoningen gebouwd. In Bergeschenhoek zullen in eerste instantie 150 Oekraïners en 80 lokale spoedzoekers worden opgevangen. De woningen worden naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 geplaatst aan de Sporthoeklaan.
"De langdurige opvang gaat naar verwachting een periode van drie tot vijf jaar duren", vertelt burgemeester Pieter van de Stadt. "Voor onze inwoners die met spoed een woning nodig hebben, zijn in eerste instantie 78 studio's beschikbaar. Na de periode van opvang zijn deze flexwoningen ook voor spoedzoekers beschikbaar."
Volgens Van de Stadt biedt Lansingerland daarmee een oplossing met 'een uniek karakter'. "Opvang van ontheemden uit Oekraïne én tijdelijke huisvesting voor inwoners nu en in de toekomst. Alle flexwoningen kunnen na de periode, al dan niet op een andere locatie, ingezet worden voor woningzoekenden. Er blijft immers nog steeds sprake van woningnood, waar we graag een oplossing voor willen vinden."
Naast de locatie aan de Sporthoeklaan komt er in Lansingerland nog minstens één locatie voor langdurige opvang van Oekraïners. In totaal wil de gemeente 300 vluchtelingen opvangen.
Vlaardingen maakte al eerder bekend dat er de komende maanden huizen voor vluchtelingen uit Oekraïne komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl