CULTUUR

Scrooge Live komt in december met 'sterrencast' terug naar Dordrecht

Scrooge Live keert op zondagavond 11 december terug in Dordrecht
Scrooge Live keert op zondagavond 11 december terug in Dordrecht © Sander Mulkens/MAX
Net als in 2020 wordt Dordrecht het decor van het tv-spektakel Scrooge Live. De komende editie, op zondagavond 11 december, staat ook dit jaar in het teken van kinderarmoede in Nederland. Het is geen toeval dat juist Dordrecht is uitgekozen, zegt Omroep Max.
De organiserende omroep noemt de situatie rond kinderarmoede in Dordrecht 'extra urgent'. Volgens de meest recente cijfers van het CBS heeft 10,1 procent van de kinderen ermee te maken. "Dat is aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,5 procent", meldt Omroep Max. "Het gaat om kinderen die opgroeien in een situatie waarbij het inkomen onder de 120 procent van het sociaal minimum ligt."
Het verhaal van Scrooge Live is gebaseerd op het Engelse kerstverhaal dat draait om de extreem gierige Ebenezer Scrooge, een bankier wiens leven enkel en alleen om geld draait. Bob Cratchit, zijn enige werknemer, werkt onder zeer slechte omstandigheden. De overleden compagnon van Scrooge probeert hem vanuit de geesteswereld tot inkeer te brengen, maar zonder slag of stoot gaat dit niet. Het is een verhaal dat gaat over tegenstellingen tussen arm en rijk, over vriendschap en over liefde en familie.

'Sterrencast'

Omroep Max verzekert dat Scrooge Live ook dit jaar wordt vertolkt door een 'sterrencast'. Eerder waren onder anderen Simone Kleinsma, Ron Brandsteder, Jamai en Johnny Kraaijkamp jr. van de partij. Wie de rollen dit jaar invullen, wordt binnenkort bekendgemaakt.
In samenwerking met het Nationaal Fonds Kinderhulp wil Omroep Max zoveel mogelijk geld inzamelen om kinderen in armoede 'letterlijk en figuurlijk warmte te geven'. Scrooge Live is zondagavond 11 december te zien op NPO 1.