LONGREAD

Iliass Bel Hassani staat met RKC tegenover zijn voetballiefde Sparta: 'Familie en vrienden hopen dat ik scoor én verlies'

Iliass Bel Hassani namens RKC (2022, links) en Sparta (2011, rechts)
Iliass Bel Hassani namens RKC (2022, links) en Sparta (2011, rechts) © Orange Pictures
Als geboren Rotterdammer en Spartaan in hart en nieren, wacht voor Illiass Bel Hassani zondag een bijzonder duel. Hij speelt dan met RKC Waalwijk tegen de club die in zijn hart zit, waar hij als kind altijd al voor droomde te spelen, waar hij zijn eerste stappen als voetbalprof zetten én de club waar hij twee jaar geleden zo graag was teruggekeerd. "Het wordt toch wel gek, zondag."
Iedere keer wanneer de naam Sparta valt, verschijnt er bij de sowieso goedlachse Illiass Bel Hassani een kleine glimlach op zijn gezicht. En tegelijkertijd ontstaat er een sprankeling in zijn ogen. Dat de club waar hij van kinds af aan voor speelde diep zit, blijkt op deze donderdagmiddag aan alles bij de speler van RKC. Hoe goed hij het in Waalwijk ook naar zijn zin heeft en zegt 'veel liefde' te voelen, Sparta blijft Bel Hassani iets doen, in positieve zin.
Kijk hieronder naar de reportage over Rotterdammer en RKC Waalwijk-middenvelder Iliass Bel Hassani. De tekst gaat verder onder de video:
Voormalig Spartaan Iliass Bel Hassani heeft bij RKC na 'lange tijd' zijn draai weer gevonden
Maar als een terugkeer naar Sparta ter sprake komt, wordt de blik van Bel Hassani anders, serieuzer. Zó graag had hij vorig seizoen de clubkleuren van Sparta verdedigd. Of er in ieder geval meegetraind, nadat zijn avontuur bij Al-Wakrah SC in Qatar tot een einde kwam. Maar de toenmalige trainer Henk Fraser en de toenmalige technisch directeur Henk van Stee zagen dat niet zitten.
"Dat dát niet kon, terwijl Sparta twee keer aan me heeft verdiend (met de transfer naar Heracles Almelo en met het doorverkooppercentage naar AZ, red.), vond ik heel jammer. Als jongen van de club hoop je erop dat je bij je oude club terecht kan. Dat ik niet welkom was, heeft me oprecht pijn gedaan", vertelt Bel Hassani.

Speelkansen na degradatie

En als er iemand is die bij Sparta het stempel jongen van de club mag krijgen, is het Bel Hassani wel. Sparta stond in zijn leven immers altijd centraal, als jongen die opgroeide in de wijk Delfshaven, nabij Spangen. Het Kasteel was daardoor altijd een soort heiligdom voor de Rotterdammer met Marokkaanse roots. Dolgraag wilde hij daar schitteren in het rood-witte shirt.
Een droom die hij koestert terwijl hij als jonge jongen de gehele jeugdopleiding van de Kasteelclub doorloopt. Jaren die niet altijd even soepel verlopen, vertelt Bel Hassani. Met name het jaar in de onder 13 staat hem nog goed bij. "Ik was dat jaar best een mondige en brutale jongen", vertelt Bel Hassani. "Tja, dat zijn we in Delfshaven allemaal gewend, hè. Soms komen we net wat te veel voor onszelf op. Maar dat is voor een club niet altijd makkelijk."
Toch slagen trainers Peter van der Veen en Orlando Trustfull erin om Bel Hassani in het gareel te houden. En met Kevin Valkenburg, die toentertijd bij de jeugd van alles regelde en momenteel de P&O en Juridische Zaken van Sparta beheert, heeft de middenvelder tot de dag van vandaag een goede band.
Sterker nog: zijn trainers maken hem aanvoerder van het elftal. "Dat heeft me toen enorm goed gedaan. Ze hebben me toen linksback gemaakt, omdat ze me nog niet rijp vonden voor het middenveld. Maar ze hebben me toen óók de aanvoerdersband gegeven. Dat deed me toen enorm goed. Peter en Orlando konden goed met me omgaan."
Iliass Bel Hassani juicht in 2011 na een goal voor Sparta in de eerste divisie
Iliass Bel Hassani juicht in 2011 na een goal voor Sparta in de eerste divisie © Orange Pictures
Bel Hassani is gretig, soms iets te. Hij wil bij wijze van spreken het liefst op zijn dertiende in het eerste van Sparta staan. Dat gebeurt uiteindelijk 'pas' als hij zeventien is, in een duel met RBC Roosendaal. Dat hij zo vroeg debuteert, heeft alles te maken met dat Sparta het seizoen ervoor degradeert uit de eredivisie. Iets waar Bel Hassani met zijn Sparta-hart niet op hoopt, maar diep van binnen voor zichzelf wel.
"In die tijd mocht Marten de Roon vanuit de A1 al wel regelmatig meetrainen, maar ik niet. Dat knaagde een beetje aan me", lacht Bel Hassani. "Ik dacht toen: als ze degraderen, kan het sneller gaan voor mij. Uiteindelijk denk ik dat ik goed genoeg kon voetballen om ook in de eredivisie in het elftal te komen. Maar na de degradatie rook ik wel echt mijn kans en werd mocht ik vaak meetrainen."

'Dat duel bij Roda JC doet me nog altijd pijn'

En niet lang erna dus debuteren. Een jonge, druistige maar enorme gedreven Bel Hassani, groeit in die tijd uit tot een van de steunpilaren op het Kasteel. Het publiek geniet van de jonge buitenspeler, die met zijn fluwelen linker een attractie op zich is en zonder angst speelt. "Ik stond er wel meteen, ja. Ik heb een aantal belangrijke goals en assists gemaakt en was met mijn effectiviteit belangrijk. Dat kon het publiek ook wel waarderen, denk ik."
In drie seizoenen tijd komt Bel Hassani tot 21 goals en 29 assists voor Sparta, waarmee hij nooit in de eredivisie speelt. Het is eigenlijk maar te danken aan één man: voormalig Roda JC-speler Mark-Jan Fledderus, van wie Bel Hassani rillingen op zijn rug krijgt als hij de naam hoort. Hij was de man die in 2013 het vonnis over Sparta velde door namens Roda JC in de finale van de nacompetitie twee keer te scoren.
"Dat was een hele harde klap voor ons en voor mij als voetballer. Ja, dat is wel een open wond. We zaten er zo lekker in, alles ging goed. Misschien was het met Sparta en mij persoonlijk dan wel heel anders gelopen. Het doet nog steeds pijn, ja. Maar gelukkig heb ik niet veel later alsnog de stap naar de eredivisie gemaakt."

'Soms heb ik aan mezelf getwijfeld'

Bel Hassani vertrok na de misgelopen promotie dus alsnog naar de eredivisie. Daar speelde hij voor Heracles Almelo, AZ, FC Groningen en PEC Zwolle. Met wisselend succes. Zijn passages bij de laatste twee clubs waren kort. Met AZ kwam Bel Hassani uit in de Europa League, terwijl hij met Heracles voor het eerst in de clubgeschiedenis zich plaatste voor Europees voetbal.
Na een paar financieel aantrekkelijke uitstapjes in Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten is Bel Hassani nu een contractspeler van RKC Waalwijk. Zijn eerste seizoen verliep niet zoals gehoopt. Bel Hassani kwam in de tweede seizoenshelft op de bank terecht. Dat is dit seizoen wel anders. "Ik ben het meest trots dat ik na een lange mijn draai heb gevonden", zegt de openhartige Bel Hassani.
"Daar heb ik lang mee geworsteld. Soms heb ik aan mezelf getwijfeld. Dan dacht ik dat ik het niet meer kon. Uiteindelijk merk ik dat als ik me lekker voel bij een club, dan voel ik me beter en dan kan ik mezelf meer laten. We zien elkaar hier bij RKC als een familie. Dat is heel speciaal."
Iliass Bel Hassani is hier aan de bal voor RKC Waalwijk tegen SC Cambuur
Iliass Bel Hassani is hier aan de bal voor RKC Waalwijk tegen SC Cambuur © Orange Pictures
De knop ging voor Bel Hassani om op de Maldiven, in de Indische Oceaan. Samen met zijn vrouw en kind bracht hij daar zijn zomervakantie door. "Daar heb ik goed nagedacht wat ik precies wilde. Er waren twee opties: wil je na het seizoen je spullen inleveren en stoppen? Of wil je nog verder gaan? Voor mij was het simpel: ik wilde aan iedereen laten zien dat ik hét nog steeds heb."
Maar ook het systeem waarin RKC speelt, had Bel Hassani niet in de vingers. "Daar had ik ook problemen mee. Dat paste niet bij mij. Je moet dan een bepaalde dingen anders doen om wél in het systeem te passen", geeft hij toe. "Nu gaat het gelukkig veel beter."

Gevoelsmens

Op dit moment floreert Bel Hassani als aanvallende middenvelder van RKC. De Noord-Brabanders hebben na zeven wedstrijden het menig tegenstander moeilijk gemaakt, mede door het sterke spel van de Rotterdammer. Bel Hassani scoorde al drie goals in zes duels. In de vorige wedstrijd van RKC kreeg hij van Voetbal International zelfs een 8,5 voor zijn puike prestatie tegen SC Cambuur.
"Ik ben een gevoelsmens. Van de technische staf en de spelers krijg ik het volle vertrouwen. Supporters zijn blij dat ik zo kan presteren. Dat laten ze zo merken. Dat doet ook de clubleiding. Als dat gebeurt, dan heb ik genoeg vertrouwen om mezelf te laten zien. Dat voelt lekker."
Ik voel de liefde van de Spartanen die ik in de stad tegenkom.
Iliass Bel Hassani
Met een achtste plek verrast RKC, dat vorig seizoen knap op de tiende plaats eindigde, weer vriend en vijand. Ondanks de goede start, blijft Bel Hassani met zijn voetjes op de grond. Want handhaving is nog altijd het doel in Waalwijk. "Het belangrijkste is dat we een team uitstralen", haalt Bel Hassani aan. "We willen ons zo snel mogelijk handhaven. We doen het nu uitstekend. Alleen weet ik dat we een paar wedstrijden op rij kunnen verliezen. Maar als we veilig zijn, dan kunnen we pas praten over de plekken daarboven."

'Familie en vrienden hopen dat ik scoor én verlies'

Komende zondag voetbalt Bel Hassani dus weer tegen zijn jeugdliefde, die één punt meer heeft dan RKC. Dat blijft voor hem speciaal, ook al speelt hij een tijdje niet meer op Het Kasteel. "Ik weet dat ik veel liefde voel van de Spartanen die ik in de stad tegenkom. Dat zit dus goed. maar het is speciaal én apart."
Bel Hassani heeft zijn oude ploeg regelmatig zien spelen. Hij is onder de indruk van Sparta, maar denkt dat RKC een goed resultaat kan halen tegen de Rotterdammers. "Vorig jaar was Sparta in de organisatie ook al goed. Zij weten precies wat ze moeten. Daar voetbalt Sparta ook op, nu met betere spelers. RKC en Sparta zitten allebei in een goede flow. Ik denk dat de neutrale toeschouwer wel gaat genieten."
Veel familie en vrienden van Bel Hassani zijn voor Sparta. Zij hopen dat hij scoort, maar dat Bel Hassani het duel komende zondag verliest. Ondanks zijn hart voor Sparta, zal Bel Hassani zondag 'gewoon' juichen tegen zijn oude club. "Je bent toch blij als je scoort?", reageert de middenvelder.
Iliass Bel Hassani viert zijn doelpunt voor RKC Waalwijk tegen SC Cambuur van twee weken geleden
Iliass Bel Hassani viert zijn doelpunt voor RKC Waalwijk tegen SC Cambuur van twee weken geleden © Orange Pictures
Hoewel hij het goed naar zijn zin heeft in Noord-Brabant en al 30 jaar oud is, hoopt Bel Hassani nog een stap naar het buitenland te maken. Voor het geld hoeft hij het niet te doen, gezien zijn periode in het Midden-Oosten. Het financiële is belangrijk, maar niet zijn drijfveer. Bel Hassani wil genieten van het land waar hij zou gaan voetballen. "Maar Sparta is dé club voor mij. Als ik mijn carrière zou mogen afsluiten, dan is het daar."
Na ruim twintig minuten zit het interview erop. Bel Hassani heeft zijn tijd genomen voor het gesprek met de omroep uit zijn geboortestad. In tegenstelling tot veel andere voetballers, stelt hij oprecht vragen terug. Bel Hassani is benieuwd hoe het met de collega's van de sportredactie gaat en wil aan hen de groetjes doen. Of hij nog iets te zeggen heeft aan het einde van het interview? "Dat ik van Rotterdam houd", glimlacht Bel Hassani, die na het interview terug naar huis in Waalwijk gaat.