AFVAL

Rattenoverlast in Crooswijk loopt de spuigaten uit: ‘Ik wil niet in RATTERDAM wonen’

Anneke Strasters uit Crooswijk strijdt tegen rattenplaag in haar wijk
Anneke Strasters uit Crooswijk strijdt tegen rattenplaag in haar wijk © Rijnmond
Ratten, ratten, ratten. Het stikt van de ratten in meerdere buurten in Rotterdam. In Crooswijk lijkt er zelfs sprake van een plaag. Bewoonster Anneke Strasters stopt flyers bij haar buurtgenoten in de brievenbus om geen etensresten meer op straat te gooien. Want daar komen vooral ratten op af. Ook gaat ze naar het stadhuis om te voorkomen dat Rotterdam verandert in 'Ratterdam'.
Een joekel van wel vijftig centimeter in de voortuin. Een moeder rat met een nest van negen jonkies. Vrolijk trippelend over de balkonrand. In Crooswijk lijkt een explosie van ratten gaande. “Het zijn er steeds meer, ze jongen ook binnen tien weken en we hebben weinig middelen om ze te bestrijden”, zegt bewoonster Anneke Strasters.
Ook haar buren zien ze dagelijks rondrennen. "Ze komen elke dag en wandelen vrolijk door de tuin", zegt een buurvrouw. En een bewoonster van drie hoog ziet ze ook voortdurend rondscharrelen. "Ik zie ze vanaf mijn balkon haasje-over springen, midden door de spelende kinderen."

Voerverbod tegen dovemansoren

Het probleem is dat buurtbewoners etensresten op straat achterlaten voor de vogels, maar dat daar vooral ratten aantrekt. “Spareribs, rijst, aardappelen. Ze dumpen van alles”, zegt Strasters. Sinds deze zomer is het in Rotterdam verboden om vogels te voeren en staat daar een boete van honderd euro op. Maar dat is nog lang niet bij alle Rotterdammers doorgedrongen.
Met flyers door de brievenbus waarschuwt Strasters voor deze boete. “Ons eten is schadelijk voor stadsdieren. Duiven, eenden en ganzen moeten hun eten zelf uit de natuur halen. Nu hebben we onwijs veel last van ratten”, maant ze haar buren.

Rattenbevolking groeit en groeit maar

Ook vuil op straat en naast de prullenbak trekt ratten aan. Dat is al langer een hardnekkig probleem in Crooswijk. Gif strooien mag niet, want dan leggen ook vogels en andere dieren het loodje. Van de gemeente heeft de Crooswijkse rattenvallen gekregen met pindakaas en een klem. Maar dat heeft onvoldoende effect. “We hebben te weinig middelen om die beesten te bestrijden. In Amerika hebben ze een middel dat voorkomt dat ratten zwanger worden, misschien kunnen we dat ook inzetten”, oppert Strasters. Ze heeft zo haar twijfels, want ze wil niet dat de stadsvogels ook onvruchtbaar worden.
dode rat in rattenval
dode rat in rattenval © Rijnmond

Ratterdam

Op Twitter en Facebook krijgt Strasters veel bijval van andere Rotterdammers. Binnenkort gaat ze naar het stadhuis om te benadrukken dat actie vereist is. "Er moet harder opgetreden worden en er moeten bekeuringen uitgedeeld worden. Want kijk toch om je heen wat er allemaal op straat gegooid wordt. Geen boterham, meer maar zákken brood. Je wilt niet weten wat ik allemaal vind."
Er moeten bekeuringen uitgedeeld worden. Want kijk toch om je heen wat er allemaal op straat gegooid wordt.
Crooswijkse Anneke Strasters

Nog geen boetes

Sinds de ingang van het voerverbod op 1 juli van dit jaar is er nog geen boete uitgedeeld, laat Stadsbeheer weten. De gemeente weet ook niet hoeveel ratten er in de stad leven. Het aantal meldingen is dit jaar nog niet hoger dan vorig jaar. In 2021 waren het er in totaal 23.752 en tot nu toe zijn er 1665 klachten binnengekomen. De rattenoverlast verschilt per wijk. Delfshaven en Feijenoord hebben veel last en vorig jaar was het ook raak in Prins Alexander. Sinds corona is er - ook in andere steden - meer rattenoverlast.
De gemeente zet vooral in op preventie, want ratten bestrijden met gif is verboden. Door heel Rotterdam staan 150 broodbakken om te voorkomen dat bewoners brood op straat achterlaten. Hiermee wil de stad ratten- en meeuwenoverlast voorkomen en van de broodresten wordt nieuwe energie gemaakt door het te vergisten. Ook onderzoekt de gemeente of er diervriendelijke methodes zijn om de rattenpopulatie in toom te houden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl